София Папазова: Еко и "умни" домове са тенденциите в дизайна през 2015

Запознайте се е с архитект София Папазова, с която разговаряме за тенденциите през 2015 в интериорния дизайн на дома. Читателите на Kafene.bg ще си спомнят за нея с журналистическото и писателско амплоа – като сътрудник на public-republic.com и другиг медии, и автор на два романа: "Живот в стъпки по пясъка" (2012 г.) и "7 маслинови цвята" (Издателство Скалино, 2014).

Още за София Папазова:
Тя завършва металопластика и УАСГ през 2004г. – специалност архитектура с диплома магистър. През 2002 г. печели награда за цялостна архитектурна концепция в конкурса “Студент на годината” на УАСГ. От 2006 г. е член на камарата на архитектите в България с пълна проектантска правоспособност. Основател е и управител на Soff Design – студио за архитектура, интериор и изкуство. Обича професията си и споделя, че работи всеки ден, без да усеща умора от процеса на проектиране, а само наслада и удовлетворение от реализираните задачи.

Кои са тенденциите в съвременния интериорен дизайн на дома?

Днешните тенденции водят до все по-интегрирани и по-отворени пространства, което дава голяма свобода на дизайна. Вече не е необходимо да затваряме или крием кухнята като обслужващо помещение. Напротив, показваме я като част от дневната, с цели стени от шкафове с вградени уреди или раздвижени обеми за съхранение и открити рафтове тип „секция“. Банята също следва идеята на всички останали пространства в жилището, без да се усеща преход към „мокро помещение“.  Плочите по пода и стените вече съвсем не са задължителни, освен в зоната на душа. Радостно е, че все повече се влагат естествени и екологични материали като подови и стенни покрития, мебелни плоскости с високо качество, икономични осветителни тела, биокамини. Съвременните материали и технологии ни дават възможност да създаваме „умни“ домове, които щадят природата и улесняват живота ни. Защото според мен всички появили се тенденции в интериораи в самата архитектурата, са реакция както на естетиката, така и на начина ни на живот и на нуждите ни едновременно.

Кой стил лично на теб най-много ти харесва?

Труден въпрос 🙂 Като професионалист не трябва да имам любим стил, защото това ще означава да влагам детайли от него във всички проекти, което може да се окаже неудовлетворяващо за клиента. Въпреки че има колеги, които работят и налагат своя стил и отпращат клиенти, които искат нещо различно и непасващо на техния щрих и концепцията на марката им. От една страна това е дръзко и смело, но от друга е ограничаващо – дълга тема и за друг разговор!
Харесвам стил Контемпорари, Винтидж, античния Шик, виенския Сецесион, Еклектиката, Класиката, стига да не е прекалена, индустриалния и градския стил. Мисля, че всеки стил има своя чар и ако е приложен с умение, стои добре. Това, което със сигурност не харесвам е минимализмът.

Кое за теб е неприемливо в интериорния дизайн?

Неприемливо е да се бяга от функцията и удобството за сметка на естетиката. Тогава красотата става неоправдана. Неприемливо е да не можеш да събереш ръцете си под струята вода само защото не е съобразено съчетанието на умивалник и смесител, например. Неприемлив е кичът, каквото и да означава думата „кич“, или това да се прекалява с даден цвят, материал или съчетание. Неуместно е да се прави компромис с ергономията и правилните пропорции на даден продукт за сметка на дизайна му, или да се греши при конструкцията на една дизайнерска мебел, което би довело до проблеми в използването й.

Как да намерим баланса в днешно време между ограничената квадратура на жилището и нарастващия обем на вещите ни във всички стаи – в кухнята – огромния набор от всякакви уреди, богатите ни гардероби, пукащите се по шевовете библиотеки и набъбналите рафтове от сувенири-спомени?

Ето затова не харесвам минимализма, защото при този стил наистина няма да имаш къде да прибереш вещите си, освен ако не са предвидени вградени шкафове ))) Благодарение на съвременните механизми и оргалайни, кухнята и гардеробите са лесни за проектиране. Модерно решените кухненски шкафове побират в себе си всичко – прибори, съдове и продукти. Измитите чинии стоят на отцедник в шкафа над мивката, гъбите и препаратите са в чекмеджето под коритото, контейнерите за разделно изхвърляне на отпадъци също са скрити. Може да бъде предвиден отделен шкаф с контакти в него за всички необходими уреди. Така те ще стоят зад вратичка, а не пръснати по плота. Дори и в малката кухня, тези идеи позволяват практично усвояване на пространството, въпреки ограниченото място.
Същото е и при гардеробите – механизмите за сортиране на различните дрехи и аксесоари, подвижните лостове и кошницитени осигуряват ред и удобство.
Радвам се, че споменаваш библиотеките. Винаги оставам доволна, когато клиент поиска да бъде предвидено място за книги в дома му. . Ако библиотеката е като точка от заданието за проектиране, с удоволствие ще й намеря най-удачното място.
Добре е отвреме-навреме да прочистваме пространствата, които обитаваме от ненужните вещи и такива, които не сме използвали отдавна и стоят в най-горните шкафове. Защото и домът като самите нас, има нужда от въздух и простор, необходимост да диша спокойно.

Имаш ли любима стая, за която най-много обичаш да правиш проекти?

Мисля, че не. Обичам всеки свой проект. Всяка задача е предизвикателство, към което се отнасям с вдъхновение, любов и желание. Жилища, офиси, заведения и магазини, обществени пространства – хубаво е да има разнообразие. Всеки клиент е различен и изисква индивидуален подход към задачата, която ми възлага.

Доверяват ли се повече хората на дизайнери или не обичат някой да "командва" вкуса им?

Мисля, че през последните години все повече хората се научиха да търсят услугите на на интериорния дизайнер. Вярно е, че има и такива със собствен усет, които сами обзавеждат жилищата си. Но понякога да започнеш ремонт без професионална помощ се оказва доста рисковано – такива хора изпадат в колебания, сменят майстори, правят компромиси с качеството на материалите, защото не са запознати с възможностите, губят време и средства в отстраняване на допуснати грешки. Накрая резултатът не е издържан естетически и е некачествено изпълнен, надхвърлен е предвидения бюджет и сроковете са утроени. Консултирането със специалист спестява всичко това, а и сумите за един проект реално са много малка част от бюджета за реализацията му. Професионално свършената работа пести време, средства и стрес. Ако клиент и дизайнер вървят ръка за ръка не само по време на проектирането, а и при реализацията на обекта, тогава няма „диктуване на вкус“ и качественото изпълнение на целия замисъл е гарантиран. Затова се надявам все повече хората да се допитват до специалистите в тази област.

Кое е най-важното в интериора на дома според теб?

Важни са удобството, уютът, индивидуалността на пространствата, онова което ти казва: „Да, това е моето място!“. Но най-важни според мен са хората в един дом, отношенията между тях – уважението, спокойствието, благодарността и разбира се, любовта във всичките й измерения и форми. Без любов, който и да е дом, дори и обзаведен за милиони, би бил само няколко стени.

Прочетете още:
София Папазова: "7 маслинови цвята" разказва, че мечтите не се сбъдват, те се достигат

Сподели в: