Софийската филхармония изнася довечера концерт в Париж

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще открие днес в Париж най-голямата културна проява на България в рамките на Европейския културен сезон – 2008 – концерт на Софийската филхармония.
    
Той ще започне в 19:00 часа в голямата зала на ЮНЕСКО и е посветен на 100-годишнината от обявяване на независимостта на България и на 80-годишнината от създаването на Софийската филхармония. Събитието е под патронажа на проф. Стефан Данаилов, министър на културата, и на Коичиро Мацуура, генерален директор на ЮНЕСКО. Организатори са Министерството на културата, българското посолство в Париж, Постоянното представителство на Р. България към ЮНЕСКО и Софийската филхармония.

Залата на ЮНЕСКО има 1 300 места. В нея са гостували Миланската Скала, Берлинската опера, Московската филхармония и редица световноизвестни състави и изпълнители. На днешния концерт на Софийската филхармония са поканени 193-мата посланици на страните – членки на ЮНЕСКО, френски сенатори и депутати, представители на висшата френска администрация, представители на българската диаспора. Програмата на концерта включва произведения на Жан Франсе, Пьотр Илич Чайковски, Панчо Владигеров и Веселин Стоянов.

Софийска филхармония ще свири под диригентството на маестро Найден Тодоров и със солисти: Борислав Йоцов – кларнет, Людмил Ангелов – пиано, Светлин Русев – цигулка.

Сподели в: