Сопраното Ина Кънчева влиза в култовия моноспектакъл „Контрабасът“

Сопраното Ина Кънчева ще е музата на Валентин Ганев в 300-то представление на моноспектакъла в Народния театър

Митичната любима на Валентин Ганев в хитовия моноспектакъл „Контрабасът” ще „оживее” от плът и кръв на Голяма сцена на Народния театър „Иван Вазов” на 16 април от 19:00 часа. Любовният блян на музиканта, който той лелее вече 18 години в най-дългогодишното представление на първата ни сцена, ще изгрее редом с големия актьор в лицето на световноизвестната оперна прима Ина Кънчева.

Всичко това ще се случи на 16 април на Голяма сцена на Народния театър, където специално за 300-ия юбилей ще се изиграе спектакълът. Пред очите на 800 души в салона, Вальо Ганев и Ина Кънчева ще пресъздадат кулминацията на красивата и тъжна любовна история на самотния контрабасист.

Идеята да покани сопраното Ина Кънчева, която от години живее в Германия и е една от любимите ученички на Монсерат Кабайе и Райна Кабаиванска, е на самия Ганев, а Ина приема още след първото писмо, с което той я кани да стане част от юбилейния спектакъл.

Тя пристигна у нас, за да направи първата репетиция за представлението, заедно с Ганев, музикалния консултант на „Контрабасът” Слав Бистрев и своя корепетитор Маргарита Илиева. „Вальо, радвам се заради теб и честта да сме на една сцена, и за удоволствието и любовта към музиката”, развълнувано сподели оперната прима за участието си в спектакъла.

Билетите за спектакъла на 16 април вече са в продажба на касите на Народния театър и онлайн тук, като има останали малко бройки от специалните 100 на цена 15 лева, с които всеки зрител ще получи и подарък-изненада във вечерта на представлението – тениска с автограф на Валентин Ганев, посветена на 300-то представление.

„Контрабасът”, създаден по прочутия текст на Патрик Зюскинд, с право е наричан и от зрителите, и от критиците, един от най-добрите моноспектакли на родния Бродуей, и заслужено е носител на множество национални театрални награди, сред които “ИКАР” за режисура, участвал е в на 15 театрални фестивала. Самият Валентин Ганев е играл на сцените на Лондон, Бостън, Ню Йорк, Москва, Белград, Скопие, и е печелил награди “ИКАР” и “АСКЕЕР” за мъжка роля.

Снимки: Антон Марков

За Ина Кънчева

Ина Кънчева е творец, който очарова и завладява публиката със своята музика. Оперна певица с умение да се превъплъщава, тя пее с лекота и споделя по изненадващо естествен начин радостта си от пеенето. Широкият и диапазон и цветови спектър на драматичния й колоратурен сопран се проявяват в богатия и вокален репертоар – от барок през белканто до изкуството на песента. В началото на кариерата репертоарът й се гради върху големите роли от творби на Верди, Пучини, Гуно, Белини, като през оперния сезон 2002 – 2005 е постоянен гост в Държавната опера – Хановер с роли като Мими („Бохеми”), Джилда („Риголето”), Виолета Валери (”Травиата”), както и с Жулиета („Капулети и Монтеки”).

От 2006 до 2011 година Ина Кънчева е солист на трупата на Държавната опера – Щутгарт. Ина Кънчева е изключително многостранен артист, който работи с реномирани оркестри и диригенти. Наред с изявите й в оперни театри като Ковънт Гардън (Лондон), Миланската „Ла Скала“, Кралската датска опера (Копенхаген), Операта „Кралица София” (Валенсия), Филхармоничния театър (Верона), тя редовно участва в международни музикални фестивали.

През 2016 година заедно с пианиста Людмил Ангелов – един от водещите съвременни изпълнители на Шопен – , тя издава чрез лейбъла Toccata Classics своя диск „Полин Виардо”, който съдържа прекрасни композиции на Виардо по текстове от световната руска литература и обработки на самата Виардо на мазурки от Шопен, с които тя гостува на много международни сцени. През последните години излизат и други дискове със записи, сред които песни от Модест Мусоргски (Детска стая), диск със записи от Фестивала „Гауде Матер“ и албум с арии от Верди, Пучини, Белини, Гуно и Доницети в съпровод на Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Милен Начев.

Лауреат е на множество награди, отличия и стипендии. Един от големите й приоритети е насърчаването на даровити млади артисти. В качеството си на директор на фондация „Културни перспективи” тя от години подпомага национални и международни културни проекти и отпуска стипендии. Освен това тя продуцира и издава няколко музикални книги за деца и се ангажира в областта на ранното музикално възпитание на певчески надарени деца

Сподели в: