„Слънчева буря“ от Оса Ларшон – награден крими-дебют за пръв път на български

Това лято издателство „Емас“ ще зарадва почитателите на криминалния жанр с ново попълнение към списъка с талантливи скандинавски автори – за първи път на български излиза „Слънчева буря“ от шведката Оса Ларшон, чиито книги от „Ди Цайт“ наричат „малки чудеса“. Със „Слънчева буря“ се поставя началото на поредица случаи, а в центъра им е адвокатката Ребека Мартинсон.

„Биде вечер, биде утро, ден първи.“

Смразяващо начало на смразяващ роман, първият на известната днес Оса Ларшон, който ѝ донася престижната награда на Шведската академия на криминалните автори за литературен дебют и я превръща в международна литературна сензация. Книгите ѝ вече са преведени на повече от 20 езика.

Оса Ларшон

Полярна нощ в далечния шведски Север. Оскверненото тяло на млад пастор лежи върху пода на църквата, която сам е основал. А в черното небе над малкия град висят яркоцветните спирали на Северното сияние…

Сана Страндгорд, сестрата на харизматичния евангелистки пастор, има злощастието да го открие и бързо попада на челното място в списъка със заподозрени на нетърпеливите да разрешат случая разследващи. Убитият е бил значима личност в Коруна, изградил от основи внушителната църква и привлякъл множество последователи… или членове на култ?

Отчаяна и лабилна, Сана търси помощ от отчуждената си приятелка Ребека Мартинсон – вече успешна адвокатка в голяма кантора в Стокхолм. Макар и неохотно, Ребека се съгласява да се завърне в Коруна, градчето, което позорно е напуснала преди години, и да започне собствено разследване. Ала бързо разбира, че сенките на миналото не са се разсеяли. Заварва стена от нежелание за съдействие, сякаш са раздадени инструкции, едва функциониращата Сана не е от кой знае каква помощ, а главният прокурор по случая е движен от задкулисни политики. Обземат я старата вина и негодувание… Единствен лъч светлина е решителната полицайка, впрегнала вродения си нюх в търсене на истината.

Дали обвиненията срещу Сана са напълно безпочвени? Или харизмата на брат ѝ е накарала някой негов последовател да престъпи границата между уважение и обсесия? Ребека трябва да се впусне в плетеница от алчност и заблуди, търсейки истинския убиец на мъжа, на когото се е възхищавала, за да стигне до прозрението, че едва ли някога го е познавала. Убиец със зловещ, неочакван мотив…

„Впечатляващ… убедителен трилър от талантлива дебютираща романистка.“ – „Буклист“

„Ларшон изобразява героите си с хапливо остроумие и описва градчето им с дълбоки, атмосферни детайли.“ – „Къркъс Ревю“

Сподели в: