Скандалът с българската OneCoin се превръща в тв продукция

Подкастът на BBC Sounds „The Missing Cryptoqueen“ (Изчезналата криптокралица), който изследва изчезването на основателката на OneCoin д-р Ружа Игнатова, ще бъде адаптиран в телевизионна драматична поредица.

New Regency Television International си запази правата за адаптацията, отказвайки конкурентни оферти от телевизия A24 и 20th Century TV. Ед Рубин и Ема Броутон от New Regency ще продуцират поредицата заедно със съавторите на подкаста Джейми Бартлет и Джорджия Кат.

Коя е Ружа Игнатова?

Продукцията ще покаже историята на българския технологичен предприемач д-р Ружа Игнатова, която пусна криптовалута, наречена OneCoin през 2014 г. Инвеститори от 175 държави инвестираха 5 млрд. долара в криптовалутата, която Игнатова определи като „убиец на биткойна“. Но тя изчезна през 2017 г., след като OneCoin беше показана като гигантска схема на Понци.

Документиразкриха, че през първите шест месеца на 2016 г. британците са похарчили почти 30 милиона евро за OneCoin, като за една седмица са инвестирани 2 милиона евро. Хора от страни, включително Германия, Китай, САЩ и Бразилия, също инвестирали в проекта. Разследването на ВВС разкри, че OneCoin, въпреки че се продава като криптовалута, всъщност няма блокчейн.

И когато инвеститорите се притесниха, Игнатова се качи на полет на Ryanair от София до Атина през октомври 2017 г. и оттогава не е виждана публично.

Срещу Игнатова са повдигнати обвинения за пране на пари и измами, задочно. През октомври 2019 г. брат ѝ Константин Игнатов се призна за виновен по обвинения в пране на пари и измами. Той все още не е осъден, но го грозят до 90 години затвор.

По време на процеса Игнатов разкри, че сестра му живеела в София и че той не е говорил с нея след изчезването ѝ.

Сподели в: