Силви Леви и Мая Цанкова със съвместна изложба, посветена на любовта

Силви Леви и Мая Цанкова представят съвместната си изложба – „Deep Love. Тя може да бъде посетена от 10 до 16 май  в галерия „Финес“ на ул. „Христо Белчев“ 17 в София.

Темата за любовта в човешкото й земно проявление, интимността, топлината,взаимосвързаността, обичта към себе си и към избрания друг са обект на интерпретация в тази изложба – Силви Леви чрез своите фотографии-колажи, а Мая Цанкова чрез своите графични рисунки.

Експозицията е била предвидена да се открие през „любовния“ месец февруари, но при обструкциите с вирусите, сертификатите и маските двете художнички решават да я отложат след падането на ограниченията. Случва се през любимия на поетите месец май и като контрапункт на страха и кризата в човешката разумност на различни нива. „Deep Lovee визиуализирната животворна магия на любовта, в която ви каним да се потопите, казват художничките.

Мая Цанкова е завършила илюстрация при Румен Скорчев и има 8 самостоятелни изложби – в тази картините й са издържани в бяло, черно и злато – големи формати разположени в светещи кутии. Силви Леви има 2 фотографски изложби, в които търси свързащото звено между изображение и литература. Води и курсове по арттерапия. В настоящата експозиция вдъхновението се ражда от любовните писма на Байрон, Бетовен, Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, Зелда Фицджералд, Джон Кийтс – техните мисли са част от фотообраза. Всъщност в пространството на галерия „Финес“ освен собствените си творби Силви и Мая са приютили и любима музика, артистична импровизация и атмосфера, и доза изненада за публиката. Ето и кратките им отговори по вечната тема за любовта както я разбират те:

Какво е общото между любовта, която изживявате в битието си и любовта, която изразявате в творбите си?

Силви: Иска ми се да няма разлика. Иска ми се да кажа, че успявам да претворя в работата си любовта, която имам в живота си… Откривам трънчета и в двете, разбира се, но въпреки тях, те така напълно ме задоволяват, че не е никак трудно да си затварям очите, когато е необходимо. Мисля, че по свой начин притежавам съвършенството на истинската любов. Благодарна съм за него.

Мая: В творбите ми любовта е идеализирана, бих казала дори утопична. За разлика от нея, в битието, тя е много по-широкообхватна.

Какво се вижда/усеща в дълбините на любовта?

Силви: Баланс.

Мая: Изпълненост, истинско пиршество за всички сетивата. Едно пълно насищане на всички потребности, включително тези, които трудно вербализираме.

Според вас каква е връзката между красотата и любовта?

Силви: В моментите, в които губя вяра по отношение визията в работата си, съпругът ми обича да ми напомня „beauty lies in the eye of the beholder” /красотата е в очите на гледащия/ . Въпросът дава възможност за перифраза „красотата е там, където гледат с обичащи очи”. Неразривно свързани са.

Мая: Самата любов е красота, независимо от облика ѝ.

Как тълкувате библейската мисъл „Обичай ближния както себе си“?

Силви: Отнасяме се с другите, точно както към себе си, независимо от религиозния контекст. Когато обичаме себе си – обичаме другите. Когато се сърдим на себе си – сърдим се на целия свят… Така „Обичай ближния както себе си“ зазвучава съвсем простичко: „Обичай се!”

Мая: Буквално.

Как се съотнасят еротиката и любовта в живота, и в изкуството?

Силви: Ако си позволя да сменя думата еротика с провокация, бих могла да сложа знак за равенство между трите.

Мая: Преливат се.

Определението, които бихте поставили в изречението „Любовта е …“?

Силви: Космос.

Мая: Ванилия /усещане за сладост/.

Ако имате вълшебна пръчица какво бихте променили в днешния свят?

Силви: О, много бих искала да кажа, че веднага ще донеса мир, любов и здраве за всички на Земята, но така зададения въпрос събужда детето в мен. Ще стигна със сигурност до там, но как само ще се забавлявам по пътя…

Мая: Бих донесла повече доброта. Все по-често ми се струва, че цялото човечество имаме нужда от нея.

Многолика ли е любовта, колко са лицата й?

Силви: Едновременно безброй и едно единствено. Когато говорим за любов – други няма. Другият е всъщност Аз.

Мая: Любовта е толкова многолика, че понякога собственото ми сърце не издържа.

Бистра Дудова

Сподели в: