Рокендрол и рокли от 50-те в новата постановка „Графиня Марица“ на Музикалния театър

На 14 и 15 май на сцената на Музикалния театър гледайте най-новата постановка на трупата – осъвременената версия на оперетата на Калман „Графиня Марица – чардаш, шоколад и рокендрол“.

Действието в оперетата е пренесено от 20-те в 50-те години на миналия век, когато рокендролът е в стихията си. Част от музикалните номера са преаранжирани в стил рокендрол от композитора Румен Бояджиев-син без това да променя класическото звучене на шедьовъра на КалманОсвен динамичния коктейл от рокендрол и чардаш в танцовите номера един от акцентите в хореографията на Йоанна Стоянова е тангото върху една от най-популярните Калманови теми от „Царицата на чардаша“. Той е изпълнено от солистите на балета Татяна Янева а Трайче Стойковски.

Действието в осъвременената версия на оперетата се развива в имението на графиня Марица, в което има фамилна шоколадова фабрика. Шоколадът, който се прави там е уникален, а тайната съставка се оказва любовта.

Художникът Денис Иванов изработва 160 оригинални костюма за спектакъла в стил 50-те години. Разкошните дамски рокли с изобилие от тафта и ръчно правени от художника рисунки са повлияни от сценичните въплъщения на филмовата икона Одри Хепбърн. Модерната сценография е дело на художника Иван Савов, който е сценограф и на другите успешни постановки на театъра – „Прилепът“ и „Царицата на чардаша“.

„В трудните времена, в които живеем, мисълта ни е насочена към младите поколения, чийто живот сме длъжни да обогатим с класически ценности. С нашата постановка отправяме послание именно към тази  част от публиката“ – споделя режисьорът на спектакъла Марияна Арсенова.Диригент-постановчик на спектакъла е Юли Дамянов, хормайстор -Людмил Горчев, концертмайстор – Мария Кирова.

На 14 май, събота, от 19.00 часа участват: Илина Михайлова(Графиня Марица), Георги Султанов(Граф Тасило), Денко Проданов(Барон Жупан), Александър Мутафчийски(Княз Популеску), Елица Красимирова(Лиза), Катерина Тупарова(Княгиня Божена/Маня), Николай Борисов(Чеко), Георги-Маноел Димитров(Карл Стефан)

На 15 май, неделя, от 17.00 часа гледаме солистите: Илина Михайлова(Графиня Марица), Владимир Грудков(Граф Тасило – За първи път в ролята), Александър Панайотов(Барон Жупан), Лъчезар Лазаров(Княз Популеску), Десислава Николова(Лиза), Светлана Иванова(Княгиня Божена/Маня), Румен Григоров(Чеко), Тодор Велков(Карл Стефан)

Солисти на балета: Татяна Янева, Трайче Стойковски, Жасмин Сеизова, Мартин Виденов
Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов

Сподели в: