„Роджър Уотърс. Човекът зад Стената” – първата биографична книга за създателя на Pink Floyd

Какво се крие зад стената, скрила създателят на една от най-емблематичните рок банди – Pink Floyd – разкрива музикалния критик и журналист Дейв Томпсън

Роджър Уотърс е смятан е за един от най-оригиналните текстописци от едно поколение, което буквално прелива от таланти. Рок звездата, която бяга от звездния си статут и се бунтува срещу него, все още е загадка за мнозина. За някои той е лицето на класическите Pink Floyd, за други той е създателят на един от най-великите албуми на рока.

„Роджър Уотърс. Човекът зад Стената” включва ексклузивни интервюта с журналисти, приближени на великия рок музикант и със самия Уотърс.

Първата изчерпателна биография за живота му, която прецизно отсява истината от слуховете и проследява живота му от детството, през пускането на първия британски сингъл на Pink Floyd, до соловата кариера на Уотърс. Томпсън акцентира върху най-великите постижения на музиканта, както с Pink Floyd, така и като солов изпълнител; войните, които самият той води със себе си, с останалите членове на Pink Floyd, с музикалната индустрия и Маргарет Тачър.
Уотърс, раздвоен между охолния живот, който печалбите от продадените албуми на Pink Floyd му носят, както и Уотърс, опълчен срещу цялата музикална индустрията.

„Роджър Уотърс. Човекът зад Стената” руши стената, изградена около Роджър Уотърс тухла по тухла, разкривайки истинския характер на човека, който я е построил.

*********

Откъс

На 5 юни 1975-а един дебел и плешив мъж, облечен в сиви панталони и лъскава риза с мрежест потник под нея минава покрай възрастния охранител на рецепцията на „Аби Роуд Студиос“. Той се придвижва уверено през лабиринта от коридори, покрай златните плочи и награди, които висят от всяка стена, покрай другите врати, които вероятно водят до различни офиси, килери или нечие работно място, и влиза в студиото, в което записват Pink Floyd.
Никой не вдига поглед. Роджър Уотърс, Дейвид Гилмор и Ник Мейсън са тримата членове на бандата, които са седнали зад пулта, обсъждат парчето, върху което работят, и превъртат лентата, за да чуят записаното до момента. Може би забелязват новодошлия, но са толкова погълнати от работата си, че не му обръщат никакво внимание. Освен това е средата на 70-те години и британските класации са препълнени със странни комедианти и нови звезди. Вероятно това е поредната еднодневка. Просто музикант, който търси нещо за поркане. Поредният клоун, който се опитва да намери кошчето, за да повърне в него. Или пък братът на Тели Савалас. Поне прическата е същата.

Сподели в: