Прочети „Скритите букви“

„Скритите букви“ са и нови, тайни, литературни кътчета в града, места за четене или просто за тишина

Проектът на Фондация „Прочети София“ започва на 22 май
„Скритите букви“ са пресечната точка между типография, поезия и градска среда. Добре прикрити в центъра на града, те ще могат да бъдат намерени из паркове и градини, по мостове и във вътрешни дворове, на неочаквани преходи, извън шума и „по ръба“ на обичайните туристически маршрути.
Куратори на проекта са Тодора Радева, Кирил Златков и Анета Василева.

Основна идея

12 оригинални пейки с формата на букви от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я) ще бъдат поставени през месец май в София. Дизайнът е на художника Кирил Златков. Той акцентира върху буквите, които нямат графичен аналог в латиницата и гръцката азбука.
„Идеята в основата на „Скритите букви“ се роди през 2012 г. около събитията на пловдивския фестивал „Отец Паисий“, в който тогава участвахме с изложба и лекция за българската форма на кирилицата. Заедно с Илия Груев обсъждахме колко забавно и интересно би било да свържем историята на улицата „Отец Паисий“ и историята на българските букви. Представяхме си как докато хората се разхождат из улицата, виждат букви на изненадващи места. Говорихме колко хубаво би било да се организира издирване и събиране, в което хората да участват активно, за да намерят определена буква. ……Тодора Радева допълни идейната връзка между литературата и града. След редица перипетии, действителната форма на инициативата се превърна в буквите-пейки, разположени на удобни места за четене. Все пак, няма как човек да нахрани врабчетата, сядайки в нищото. Четящият човек е най-често седящият човек“, разказва Кирил Златков.

Всяко стихотворение ще придружава „своята“ буква. Стихотворенията са на: Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова – посветени или въображаемо свързани с една от буквите.

Дискусии

Проектът започва с две дискусии, тематизиращи литературното картографиране и намесата в градска среда чрез изкуство.
„Да пишеш София“ – на 02 май 2018 г. от 17:30 ч. в „Къща за литература и превод“ – дискусия за литературното картографиране, със специалното участие на писателя и преводач Ян Паул Хинрихс от Холандия и модератор писателят Александър Шпатов.
Ян Паул Хинрихс е резидент в „Къщата за литература и превод“, преводач на художествена литература от руски и български, автор на няколко славистични монографии, издал е преводи на холандски език на Елисавета Багряна, Николай Кънчев и Атанас Далчев. В последната си книга с есета той създава литературен портрет на София, въз основа на личния си опит в столицата ни. Дискусията ще разгледа образа на града между фикцията и реалността и ще обсъди: има ли изискване за „истинност, спрямо мястото“ в личния разказ на писателя; какво провокира интереса на един творец към конкретно място; кога писателят се чувства достатъчно подготвен, за да обрисува литературен портрет на един град и с какво погледът му се различава от този на автора на туристически справочници; доколко и дали литературата може да създаде ореол на един град, да провокира различно отношение към него, да привлича хората.

„Случаят „Скритите букви“ и други намеси в градска среда“ – на 17 май 2018 г., от 19:00 ч., в „Генератор“ – дискусията ще очертае траекторията на промяна на проекта „Скритите букви“ – какви намеси са възможни в града около нас, какво е отношението на институциите към провокациите в градската среда, с какви административни пречки се сблъскват творците и къде се намираме ние, спрямо световните тенденции за намеса в градската среда. Разговорът ще обхване примери за други проекти в областта на литературата, дизайна и архитектурата, които са били осъществени, в една или друга степен, през последните години.

В рамките на проекта ще се проведат и няколко Литературни разходки (специални градски турове), включващи малко известни истории за града и литературна София.

Сподели в: