Премиера на романа „Годишни времена“ от Юлияна Величковска

Заповядайте на софийската премиера на романа „Годишни времена“ от македонската писателка Юлияна Величковска, която ще се състои на 26 октомври, четвъртък,                          от ​19:00 ч.  в литературния клуб „Перото“.

Книгата ще представят писателят Иван Христов, нейният преводач Поли Муканова, редакторът Владимир Левчев и издателят Мартин Христов, а авторката ще разкаже за инспирациите си за написването ѝ.

За автора:

Юлиана Величковска (р. 1982, Скопие) е македонска писателка, автор на монографията „Двадесет години Поетична вечер във Велестово“ (2009), стихосбирката „Комари“ (2010) и романа „Годишни времена“ (2014). Пише поезия и проза, превежда от английски и езиците на бивша Югославия. Нейни стихотворения са превеждани и публикувани на китайски, английски, сръбски, хърватски, словенски, холандски, албански, чешки и италиански език, както и в антологии на съвременната македонска поезия, издадени в Македония, Сърбия, Чехия и Италия, и в антологията на съвременната световна поезия в Китай. Член на организационния комитет на фестивала „Поетична вечер във Велестово“ в Охрид и на Дружеството на писателите в Македония. Основател е на издателство „ПНВ Публикации“ в Скопие.

Величковска демонстрира аналитична сила и изострено чувство за психологично нюансиране, свойства, присъщи на литературните творци с рядък усет за разбиране на по-дълбоките емоционални проекции и размислите за скритите човешки особености. Тя доказва, че е в състояние да натовари повествованието нееднократно, използвайки принципа на махалото, така че читателят да проследи богатата фабула и неутралния изказ, през протеста и лиричната чистота, чак до ироничния пласт, когато процесът изминава отново пътя на обратно.

 

Сподели в: