Премиерата на сатиричния балет The Bingo Project изуми публиката в Музикалния театър

Сатиричният спектакъл The Bingo Project, представен на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“, развълнува публиката с палитра от емоции, послания и артистични изненади. Историята оживява пред очите на зрителите чрез вихрушка от танци, изпълнени от балет „Арабеск“, актьорската игра на Ники Станоев и музикалната жанрова разходка от Bingo Symphony Orchestra. Участниците в представлението получиха заслужени овации от зрителите, които се изправиха на крака след финалната сцена.

Действието се развива в неопределено бъдеще, където глобалното затопляне е факт, а бюрокрацията диктува всяка стъпка на обществото. Пред нея е безсилен и самият Дявол. Управляващият орган се нарича „Център за регулация“ – едноличната сила на управление, която подсилва усещането за пост-авторитарния свят на една антиутопия. Всички традиционни институции са преживели развитие и дори метаморфоза: управлението, администрацията, бракът.

За да оцелеят в този ад от бъдещето, героите на балета трябва да печелят проекти. Съпрузите Филип и Елена са победили в миналогодишния „Проект на годината“ с идеята за социален център за възрастни хора. При официалното му откриване публиката разбира, че това всъщност е комерсиална Бинго зала. Тя се преобразява в балетна сцена, става арена на комични ситуации, горещи страсти и съперничество, дори се превръща в сватбен салон за красивата сватба между две от балерините. Разковничето на тази история се крие в танца и в любовта. Публиката става свидетел на взрив от емоции, драма, трилър, комедия и романтика, одухотворени чрез театър, музика и танц.

Майсторски преплетена в сюжета е и появата на Дявола от внушителното произведение на Стравински – „История на войника“. Дяволът оживява и се включва в историята на балета, вселявайки се в главния герой – Филип. „Дяволът е двулик образ, който паралелно с демоничното, олицетворява устремът и стремежа на хората към промяна и развитие, на разрушаване на статуквото.“, коментира Георги Маринов от Bingo Symphony Orchestra.

Музиката към балета е пресъздадена от Bingo Symphony Orchestra, които правят модерен прочит на произведенията на Стравински, Шостакович, Прокофиев, Барток, Чайковски, Пиацола и Шнитке. Музикантите в групата – Евден Димитров, Орлин Цветанов, София Радилова, Младен Тасков, Стефан Горанов и Георги Маринов са известни джаз, рок, ъндърграунд и класически музиканти, чиито творчески търсения се обединяват около изключително разнообразния репертоар, включен в спектакъла: от популярни и танцови пиеси до произведения на Стравински и Барток. Някои от изпълнителите са част от състава на камерен ансамбъл “Софийски солисти” и симфоничния оркестър на БНР, други принадлежат към ъндърграунд групите “Wozzeck & Чугра”, “Slav de Hren” или фънк и фюжън формацията Funky Miracle, концертират и преподават у нас и в чужбина.

Танците в спектакъла са представени от трупата на балет „Арабеск“, които вече 50 години владеят сцената на модерния танц. Артистичният им директор Боряна Сечанова, хореографът Асен Наков, както и авторката на сценографията и костюмите Елица Георгиева са носители на редица престижни награди, сред които “Кристална лира”, Наградата на столична община, “Аскеер”, “Икар” и др. Асистент-хореограф на балета е Даниела Иванова, а репетитор – Олеся Пантикина.

В ролята на Чиновника е талантливият актьор и комик Ники Станоев, който демонстрира завидни танцови умения на сцената на музикалния театър. Модерният балет на сцената е допълнен със специалното участие на брейк групата Electric Force Crew.

The Bingo Project е едно нетрадиционно представление с многостранно съчетание на артистични, музикални и танцови елементи, което всеки любител на модерното изкуство не трябва да пропуска. Предстоящите дати на сатиричния балет са 2 и 28 ноември, както и 12 декември, отново на сцената на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

Сподели в: