Правилна поддръжка на електрическите уреди в дома – практически съвети 

 

Електрическите уреди са задължителни за всяко домакинство. Без тях удобствата ще бъдат просто мит, а изпълнението на рутинните задачи – същинско изпитание. Именно това прави тяхната правилна поддръжка толкова важна – от употребата им до тяхното почистване, и от поправката им при нужда до тяхната тотална смяна; всичко това има за цел да спести ток, да се гарантира безопасността на потребителите и коректното захранване на техниката, споделят от Elx.bg.  

Какво включва правилната поддръжка на ел. уредите у дома 

Тяхното изключване, когато не са в режим на работа, не винаги е наложително – факт, с който малко хора са запознати. Понякога дори е полезно да продължават да работят, като по този начин се осъществява спестяване на електроенергия. Добър пример за това е климатикът, който през зимата е препоръчително да е постоянно включен, за да поддържа една оптимална температура без да се “задъхва”. Ето и някои други важни правила, по които всеки собственик на бяла и черна техника е хубаво да се води:

  • За да се изключи даден уред от електрическата мрежа, се дърпа не кабелът, а щепселът; 
  • Преди да се започне с почистването на техниката, нейната работа трябва да бъде преустановена;
  • Кабелите трябва да стоят на голямо разстояние от горещи зони/повърхности;
  • Първоначалните настройки на оборудването се правят съгласно производителя;
  • Продължителното използване на разклонители и удължители не е желателно, защото това е предпоставка за допълнителното натоварване на ел. верига;
  • Всички контакти е добре да бъдат обезопасени;
  • При инсталация на кухненски или други вид техника се използват качествени кабели и обезопасяващи материали; 
  • Поддръжката на електрическите уреди може да е в обхвата на гаранционния срок или се прави за сметка на потребителя – и в двата случая не бива да се пропуска.  

Редовното почистване и поддръжката на техниката съвсем не е единственото нещо, за което всяка домакиня трябва да помисли. Цялостната грижа за електрическите уреди означава нещо коренно различно, като например коректното им свързване в мрежата и начинът, по който се борави с тях.  

Кои са признаците, че техниката е за смяна

Част от поддръжката на домакинската техника е следенето за нейната амортизация. Когато са налице симптоми за това, тя трябва да се занесе на сервиз, за да бъде установен източникът на повредата. Най-честите признаци, че с електрическото оборудването нещо не е наред, са нетипичните звуци, неправилното изпълнение на програмите, прекомерната консумация на ток, наличието на лоша миризма и др.  

 

Сподели в: