По-малко стрес на работа от дома? Решението е да се обградите с дърво

Независимо от сферата на дейност и професия, всеки от нас е имал своите по-натоварени периоди, които за някои са ежедневие.

Най-вероятно това чувство периодично се е засилвало през последните два месеца, когато повечето хора или са останали без заетост или се е наложило да реорганизират дейността си. Макар че някои бизнеси плавно да се завръщат в работните пространства, повечето са все още предпазливи и запазват хоум офиса за своите служители. Но дори той е да бил примамлива опция в началото, разсейването с другите членове на семейството и домашната среда имат по-скоро напрягащ ефект. Решението е да го туширате, а именно – чрез подходящата заобикаляща среда и правилното обзавеждане.

Има един материал, който доказано помага за връщане към хармонията и това е  масивното дърво.

Дървото помага да внесем уют и топлина и кътче природа у дома. Според психолози, естествените цветове, като кафяво и зелено помагат за чувството на защитеност и връщат емоционалния баланс. За най-голям ефект се препоръчват цели интериори от този материал.

Според специалисти от университета в Тампере, освен че дървото влияе благоприятно на стреса, то доказано намалява кръвното налягане и ускорения пулс. Също така дървото действа успокояващо щом го докоснем.

Според друго изследване, проведено в Братислава, тези ефекти се дължат на интензивното стимулиране на сетивата  – високия комфорт при контакт, приятна миризма, създаване на акустика и красив естествен цвят.

Дървото помага и за функционалността и издръжливостта на избраните мебели и са дългосрочна инвестиция.

В момента се наблюдава завръщане към ретро стила – гранд милеанал. Той олицетворява именно емоционалната връзка  с мебелите и тяхната история и определя дървото като универсален материал. Популярен акцент от дърво в момента са арките,  както и елементи като корнизи и гравиране, чрез които по-продължителният престой у дома се превръща в истинско удоволствие.

 

Сподели в: