Петър Нефтелимов: Вървя по стъпките на успеха

Петър Нефтелимов е на 20 години. Родното му градче е  Павликени, близо до Велико Търново. Студент е по Биотехнологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да посещава различни събития, независимо от тематиката им. Интересува се от теми, свързани с наука, образование, проекти, инициативи и креативни начини да разширява мирогледа си. За всичко това пише в блога си – Neftelimov.com

От кога имаш блог и защо решиш да го създадеш?

Започнах го на 2 декември 2014 г., вече над година и половина го развивам. В този ден публикувах и една ретроспективна статия за всичките ми статии през годината. Озаглавих я "Прохождането на виртуалното детенце в ерата на технологиите". В нея заключителните ми дума са: "Това беше пътят на едно виртуално детенце".

Като всеки родител баща му имаше страхове дали да го създаде. Имаше притеснения дали ще има необходимото време и ресурси, за да може да го изхранва, отглежда и развива. Смелостта му идва по време на конференция по ИТ, когато се запознава с един човек. Двамата разговарят дълго и той получава безценния съвет, че трябва да "дълбае в това, в което му е интересно. Да създава нещата така, че да могат и други хора да ги четат и надграждат върху тях".

Кои са ти любимите теми, за които пишеш най-често?

В него пиша за образование, наука, инициативи… Статиите ми за наука са преплетените с бизнеса. С тях показвам, че двете видно напълно различни неща имат много общи допирни точки. За да имаме успешна компания или семейство, е важно да изучим взаимоотношенията на най-микроскопично ниво. Ключът към успеха е в самите нас. Нашите клетки са огледала на нашия глобален живот. И щом говорим за успех не мога да не кажа, че имам раздел, наречен "Тайните на успеха‘‘. В него разкривам успешни практики, които да те поведат напред към така целаните цели/мечти. В бъдеще планирам да се преобразува в ,"Стъпките към успеха", където статиите ще се обособяват около максимата, че стъпките към успеха започват от малките неща. Но всичко с времето си 🙂

Общуваш ли с други блогъри – чрез събития или други формати?

Може да се каже. Първият блогър, с който се запознах преди години, беше Жюстин Томс. Тя също беше човекът, който ме подтикна да си създам блог след като за няколко месеца бях редактор точно тук, в Kafene.bg, и ме научиха как се пишат статии. После се запознах със Стойне Василев с неговия блог на Бат‘Тони, който в последствие стана SmartMoney.bg. Там помагах дълго време. След това се запознах и с други блогъри, едни ги водиха от дълги години, а други тъкмо започваха.

Както казах, посещавам много събития. На тях няма как да няма няколко блогъра, които да слушат внимателно, да питат много и да черпят идеи за следващите си статии. Но за събитие само за блогъри, за което се сещам и съм бил, е преди няколко седмици събитието на ЕКОПАК "По следите на отпадъците‘". Нямах възможност да присъствам на живо, поради физически причини, но нали живеем в XXI век, във време на технологии, благодарение на които независимо къде си, можеш виртуално/онлайн да бъдеш на желаното събитие. По този начин и аз имах удоволствието да бъда, за да разбера как точно работи системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Кои блогове следиш?

* SmartMoney.bg – защото е важно да управляваш умно парите си, както и да знаеш как да го правиш.
* 9Academy.com/blog – защото публикуват интересни събития и проекти, в които да участваш, както и да си намериш някой интересен и опитен партньор в свой проекти от участниците в Академията.
* Smiling.webreality.org/blog и Блогът на Жюстин Томс – за нещата нещата от живота, които ще те накарат да се усмихнеш.
* Uspelite.bg – това е по-скоро медия… но е медията, която единствено следя, защото всичко в нея е с положителна нотка. Новините, такива, каквито трябва да ни ги показват. Новините, такива, каквито трябва да бъдат, а именно позитивните новини, които никога не свършват. Или както споделям в една моя статия: "Добрите български примери са безкрайно много! Само трябва да ги покажем! Да спрем с новините за убийства, изнасилвания, затвор, измами, престъпници… Нас те не ни интересуват. Те няма какво да ни дадат. Не са за пример, а за провал. За провалени хора, които не са ни в зоната на интерес. Ние искаме добрите примери, за да ги следваме, защото ние сме това, което четем!".

Каква е ролята на блоговете в обществото ни, според теб?

Много силна! Обединени блогърите могат всичко. Затова тази общност трябва да се поддържа и развива, да се правят повече събития за блоги. Блогът е нашият глас в обществото, в мрежата, а бъдещето е мрежа, както казва Лилия Еленкова – фасилитатор в Националния младежки форум.

Пожелай нещо на младите хора, които се колебаят дали да си направят блог.

• Ако искате вашия глас да се чуе
• Ако искате да се изградите като личности
• Ако искате да създадете нещо, върху което другите да градят

…не се колебайте, направете си блог!

Снимка: Личен архив

Сподели в: