Петър Дяксов: Бъдете двигател на промяната във вашия град

Петър Дяксов е на 27 години, родом от Пловдив. Занимава се професионално с онлайн търговия, дигитален маркетинг и бизнес консултации. Собственик и управител е на ИТ фирмата Tendrik, а за 2017 година е и президент на една от най-големите международни младежки организации в България JCI. Описва себе си като деен, амбициозен и оптимист, а любимите му занимания са свързани с личностно и бизнес развитие, предприемачеството, дигиталния маркетинг и обученията. Повече за него може да научите тук. Представяме ви интервю с Петър, дадено специално за Kafene.bg.

Какво се случва в Пловдив? Кои са осезаемите промени в града в последните 2-3 години?

В Пловдив нещата се променят стремглаво, особено през последните няколко години. Още откакто получихме номинацията за културна столица, а и от преди това, забелязвам положителни промени, желание за развитие и действия в тази посока.

Пловдивчани или хората, живели по-дълго в Пловдив, предполагам си спомнят състоянието на централната част на града от преди години. А сега, сега квартал като Капана се е учредил като едно от арт местата не само в града, но и в България. След превръщането му почти изцяло в пешеходна зона, откриването на многото прекрасни места, провеждането на многобройни културни събития на територията му, той се превърна в едно от най-вдъхновяващите места в града под тепетата. А тук говорим само за един квартал на Пловдив.

От бизнес гледна точка, все повече големи международни компании откриват свои офиси и в Пловдив. В промишлено-търговската "Тракия икономическа зона" към момента работят над 15 000 души. Според данни от юни миналата година, безработицата в Пловдив е близо 6%, като това нарежда града ни в топ 5 на най-ниско ниво на безработица. А тепърва се говори и за откриването на заводи на фирми като "Мерцедес", "Еърбъс" и други. Най-голяма наситеност има в аутсорсинга. Компании като 60k, TELUS и Programista предлагат работа на изключително много (млади) хора. За трета година се провежда международният бизнес форум "Outsourcing Destination Plovdiv", който се посещава от стотици участници. Много голямо впечатление ми направи, че преди година и половина украинската ИТ фирма Speedflow премести офисите си от Одеса и Харков в Пловдив заедно със служителите си и техните семейства. Идеята е, че Пловдив се развива и  този потенциал се вижда. Не само от нас, но и от много чужденци, което успява и да го превърне в град, привличащ доста чуждестранни инвестиции.

Пловдив винаги се е свързвал с изкуствата. Кои са основните новости в тази посока?

До голяма степен, откакто бяхме избрани за Столица на културата през 2019, в този аспект промените са много и само положителни. Аз вече споменах Капана, но истината е, че промяната, свързана с изкуството, не свършва само с него. Постоянно се откриват нови места, където ежедневно се провеждат изключително интересни културни събития. Пловдив е изпълнен с все повече туристи и млади хора. Често хора дори местят дейността си от столицата тук. Постановките и културните събития са почти винаги пълни. Сега дори ми е трудно да си намеря билети за дадена постановка, приближавайки се до датата на провеждането ѝ. Хората са жадни за култура и развитие, и това е страхотно!

Пловдив е дом и на различни музикални фестивали, радващи се на огромна посещаемост и популярност. Веднага се сещам за миналогодишните Капана Фест или Shake that Хълм (Капана Фест имаше две издания).

Локалният клон в Пловдив на младежката организация, на която към момента съм президент – JCI Bulgaria, също дава своя принос с различни културни събития. През 2016 проведохме две издания на Culture Bites&Vibes в Капана, които също се радваха на голям интерес.

Няма как да пропусна и любимото ми септемврийско събитие – Нощта на музеите и галериите. Вече повече от 10 години се радваме на интересна и разнообразна програма на изключително високо ниво, която привлича посетители не само от цяла България, но и цял свят.

Как реагират хората на тези промени? Готови ли са? Желани и добре приети ли са тези новости?

По мои наблюдения реакциите са главно положителни. Разбира се, винаги има какво да се желае и по какво да се работи, за да направим нещата още по-добри, но хората, и особено младежите сред тях, са изключително щастливи от промените, а и активни, допринасяйки със свои действия.

Още накъде може да се мечтае и действа?

Първо трябва да спомена, че има разлика между мечта и действие. Само мечтите не са достатъчни, трябва да прибавим и действия към тях. Според мен се движим по правилния път. Стъпките са направени, правят се други в момента, а трети предстоят. Това, на което също трябва да наблегнем обаче, е периодът след приключването на 2019 година. С какво ще продължим и ще има ли някаква устойчивост? В този ред на мисли, само еднократни инициативи няма да доведат до трайни промени, колкото и хубави да са те. Важно е да се планира и да бъдем последователни – така ще има приемственост и ще доведе до постоянен и траен ефект.

Ако имаше магическа пръчка какво би било първото нещо, което ти самият би променил в Пловдив?

Всичко си имаме, само едно море ни липсва (смее се). Разбира се, има неща, които не са перфектни и има какво още да се желае, но според мен е важно да се съсредоточим върху положителното. Градът ни се развива, а и самите ние, пловдивчаните, имаме желание и извършваме действия за промени и развитие. Но ако трябва все пак да отговоря на въпроса по-конкретно, то определено бих променил пловдивския международен панаир. Една от най-големите ми болки е свързана със западенето му през последните години.

Ако има хора, които не са навестявали скоро града, какво би им предложил, за да ги поканиш, примамиш?

Често казано, харизмата и чарът на Пловдив са толкова големи и "примамващи" сами по себе си, че аз не мисля, че има нужда да казвам нещо допълнително. Един от най-старите градове в света не само ще ни покаже същестуващ успешен танц между историята и модернизма и развитието, но и ще ни пренесе в истински магичен свят. Да се разходиш из Стария град и да се изкачиш до Небет тепе, да се насладиш на гледката, а на слизане на вкусната храна на някое от многобройните прекрасни местенца из Капана – звучи като приказка. А ако става въпрос за чужденци, достатъчно е само да им спомена прекрасната ни кухня и красивите българки, и няма нужда от повече убеждаване.

Пожеланието ти за читателите на Kafene.bg за 2017?

Посетете Пловдив (смее се). Пожелавам ви да намирате всеки ден вдъхновение в обкръжението си и това, което ви заобикаля. Пожелавам ви, ако все пак се случи така, че видите нещо, което не ви хареса, да имате смелостта да действате и започнете промяната. Не стойте безразлични, всичко зависи само и единствено от самите нас. Преследвайте своите желания и мечти и бъдете двигател на промяната във вашия град.

Сподели в: