Петър Димитров за предстоящото издание на джаз фестивала „А to JazZ”

Представяме  Петър Димитров – организатор на едно от най-смислените и очаквани музикални събития в началото на лятото – фестивалът „А to JazZ” в столицата.

Тазгодишното осмо издание на „А to JazZ” ще се състои между шести и осми юли на познатата локация – Южен парк 2, а повече за програмата и новостите от фестивала – научете от самия Петър Димитров, с когото се срещнахме в разгара на подготовката за събитието.

Здравейте и благодарим за възможността да поговорим! Вие сте организатор на провеждащия се за поредна година и единствен по рода си столичен фестивал „А to JazZ”. Как се случва организацията на такова мащабно събитие?

Преди седем години се появи идеята A to JazZ, дойде си с името, с огромно вдъхновение и любов към музиката и с голямо желание да създадем истинско джаз събитие, което да сближи повече и повече хора към това изкуство. От А до Джаз, ако го преведем дословно – фестивалът представя цялата патлитра от жанрове, базирани или свързани с джаза. Сред тях са соул, фънк, блус и много други. Организацията е подчинена на качеството на съдържанието и неговото представяне – програмата ни е най-важното.

Подбираме внимателно всеки артист, като се осланяме както на професионалното си мнение, така и на емоционалното си усещане и това, което ни носи авторството на всеки изпълнител. Защото най-важното е преживяването на публиката във всеки един ден на фестивала, както и като цяло с всички съпътстващи програмата елементи. Търсим градация на емоциите и неслучайно A to JazZ се превърна в едно от най-обичаните и чакани музикални събития в България с над 25 000 усмихнати хора от всички възрасти.

И след като си “плеснал с ръце” върху готовата програма и си казал: “Това ще е велико преживяване”, се приключва с емоционалната част на организацията и се влиза в техническите детайли. А те са много. Имаме голяма сцена, много артисти с различни изисквания, правим детските образователни събития A to JazZ KIDS през деня, джем сешъните в клуба до фестивала, майсторски класове… Процесите са много и разнообразни, но аз и екипът на фестивала (особено те) се справяме с всичко и всяка година надграждаме уменията си. И се получава магия.

Как започнахте в началото преди години – и откъм креативност и вдъхновение, и откъм реализация?

Посетих един фестивал, който ми стана много интересен, защото имаше много потенциални възможности за развитие. И се замечтах какво бих направил аз с такова събитие. Няколко месеца по-късно, в края на февруари 2011 г., идеята ме плесна през лицето на масата, на която работя, и след 5 дни имаше A to JazZ Festival с планирано място за провеждане Докторската градина. Мястото на първата целувка, цигара и трепети на много музиканти последните почти 60 години – точно срещу Музикалното училище. Започнахме да разговаряме с Фондация “Америка за България”, която и до днес оценява идеята ни също толкова високо, както в началото, и ни помагат изключително много и до днес. Целта ни беше да направим малко кокетно “джаз градинско парти” с очакване за около 500-600 души. Е, дойдоха 2000. Седем години по-късно дойдоха 25 000. Това е над 1.5% от населението на София. Щастлив съм.

А как избрахте мястото? Посещаемостта е огромна – ще ви „отеснее“ ли скоро това пространство?

Фестивалният ни парк се превърна в моя нереализуема мечта две години след старта на A to JazZ. Една (отново) зимна разходка ме заведе на поляната на Южен парк 2, където просто вдигнах глава, видях Витоша и си казах – това е най-красивото място, на което фестивалът може да се случи. И желанието ми да представим най-голямото културно събитие на София на най-красивото й открито място ни прати в сериозни разговори с местните власти. Столична община повярва в идеята ни за софийски джаз фестивал на световно ниво и ни закле да пазим парка като очите си. Ние (ние всички 25 000 души) не просто го пазим – ние го обичаме! Благодаря за доверието, то е най-важното в отношенията ни. Колкото до посещаемостта, мога само да се радвам на такъв интерес към непопулярно изкуство, каквото е джаза. Толкова разнообразна публика – много млади хора, много млади семейства, толкова много деца…

Велико е да имаш такава публика. Както каза петкратният носител на “Грами” Крисчън Макбрайт: “Публиката на A to JazZ е една от най-великолепните публики, пред които някога съм свирил, където и да било по света”.

Петър Димитров
Петър Димитров

Или Хосе Джеймс, който сподели, че това е най-великият му концерт в цялата му кариера. Ние сбъдваме музикалните мечти на огромна част от меломаните в България, представяйки артисти от света, които не сме и мечтали да слушаме у нас. Радваме се на засилен интерес от чуждестранна публика. Миналата година специално за фестивала бяха пристигнали хора от Германия, Холандия, Румъния и Великобритания, отчитайки ясно, че A to JazZ е един от факторите за развитието на фестивалния и градски туризъм у нас. Фокусирали сме се именно в привличането на повече чуждестранни гости на събитието. Най-вероятно поляната ще ни отеснее, но дотогава има още две-три години.

Какво се промени във фестивала през годините? Как се разви?

Нищо не се е променило във фестивала. Той е толкова любов, колкото можем да дадем и да поемем. Просто все повече хора припознават тези положителни емоции като свои, преживяването A to JazZ като нужда да се окъпят в музика и слънчеви лъчи. Да бъдат различни. Да бъдат “все едно не са в България”, цитирайки част от почитателите ни. Само тук ще кажа: “Ние сме в България и да, това е България”.

А в публиката – повече ли хора слушат джаз у нас и кои са фенове – по-възрастните или младите също харесват този стил?

Джазът е “разтегливо” понятие, дори малко се прекалява с това напоследък, поради причината, че джазът е импровизационна музика и не е подчинена практически вече на нищо. Тя дава пълна свобода на мисълта на музиканта и окрилява публиката. Освен, че това е музика, която непрекъснато се развива във всевъзможни посоки. Тя е свързана и с много други жанрове, дори с рокендрола. Не мога да кажа, че определен тип хора харесват джаз, дори има много такива, които не предполагат, че го харесват. В голямата си част публиката на фестивала е съставена от съвсем млади хора, около 25-годишни, следвани от младите семейства около 35-40, но не на последно място са и хората над 50, които според мен грешно наричаме “традиционни почитатели на джаза”. Хората са много пъстри.

От кога работите по организацията на тазгодишното издание?

Откровено казано от понеделник, 10 юли 2017 г. Тогава започнахме с анализа на току-що отминалото седмо издание и започнахме плановете и подобренията за предстоящото този юли. Започнахме да работим по програмата от края на септември и я затворихме през февруари. Доста сме напреднали в подготовката, да не кажа, че сме почти готови. Но едно такова събитие се нуждае от много планиране и много работа преди то да се случи. Когато открия фестивала, вече нещата са такива, каквито са, и е много късно за промени.

Разкрийте част от изненадите, които сте подготвили на публиката – какво да очакваме на 06, 07 и 08 юли?

Мога да кажа, че на сцената на осмото издание на A to JazZ ще има сериозно дамско присъствие. Много талантливи, много красиви, много перспективни дами ще ни представят своята музика.

Освен музикална програма, какви други интересни неща и активности ще има?

Предвиждаме няколко нови неща във фестивалната програма, нови съпътстващи събития и много изненади и настроение. Разбира се, продължаваме да развиваме детската образователна програма A to JazZ KIDS, великите джем сешъни и страхотния базар, както и иновативните ни подходи към разни технически предизвикателства на място, с които да улесним максимално публиката да се наслади на преживяването.

Къде феновете могат да следят новостите около фестивала?

Всичко е в нашата Facebook страница, в сайта ни www.atojazz.bg и в Инстаграм. Навсякъде хората могат да ни потърсят или публикуват с хаштаг #atojazz и да научават последните новини около фестивала.

Благодарим за отделеното време и успех!

Благодаря и аз!

Сподели в: