Петото издание на Big Big Summer Reggae Party ще бъде през юли в София

Петото издание на Big Big Summer Reggae Party – най-голямото ежегодно събитие за реге музика у нас, ще се проведе от 21 часа на 11 юли 2008 г. в столичния 4КМ Party Center. За първи път България посреща две от легендите на ямайската музика – General Levy (UK) и Macka B & The roots Ragga Band (UK), които  имат зад гърба си албуми, хитове, съвместна работа с много от най-големите имена на тази сцена. Това са двама от най-ясните и осъзнати говорители на растафарианската култура, които идват тук, за да предадат, всеки един от тях, по уникалния си категоричен начин посланието: Peace, Love, Unity, Respect!

Big Big Summer Reggae Party (Experience into Roots Reggae, Dancehall, Dub & Jungle) демонстрира за пети порен път ясна тенденция за развитие и растеж, като се превръща в едно от най-значимите реге събития на Блаканите. Фестивалът расте заедно с интереса към реге музиката сред младото поколение, който значително се е увеличил в сравнение с 2004 година, когато
Big Big Summer Reggae Party бележи своето начало. Желанието на организаторите от Zionlionz Soundsystem и DS Music е да срещат публиката както със световноизвестни изпълнители, така и с изгряващите реге артисти на България.

Легендарният General Levy е ветеран на Английската ъндерграунд сцена. Музиката, която прави, е вдъхновена от ямайски и африкански влияния. Вторият му албум "Wickeder General” е избран за най-добър реге албум за 1992 г., а самият General Levy – за най-добро реге MC от Британската   регe индустрия.
 
През 1994 г. Levy е привлечен от независимия Jungle лейбъл “Renk Records”, за да записва с Jungle продуцента M Beat. Успехът между двамата е налице и същата година излиза песента "Incredible", която жъне невероятен успех и е обявена за една от най-добрите Jungle песни за всички времена. Оттогава General работи с най-различни имена като: Sly & Robbie and Sting International, Shaggy, Steelie & Cleevie, Artful Dodger, Jetstar, Ajang, Joe Grind, Gussie P, Stingray, Heartical Records и  др.

Macka B
е един от най-ярките и харизматични представители на “roots” реге сцената. Практикуващ растафарианец от ямайски произход, той живее и работи в Лондон. Музиката му е директно продължение на започното от “големите” в регето: Bob Marley, Burning Spear, Peter Tosh, U-Roy, I-Roy, Big Youth, Prince Far-I.

През 1982 г. посещава Ямайка и участва в MC състезание заедно с Pato Banton и Rankin Ann, което печели. Това отваря много врати пред него и възможности да работи с артисти от ранга на  Mad Professor. През 90-те Mаcka B записва 8 албума за лейбъла на Mad Professor “Ariwa”. В тях работи с музиканти като Tony Rebel,Gregory Isaacs, Pаto Banton, Steel Pulse, Earl 16.

През 1991 г. е избран за най-добро МC от Британската реге индустрия. Участва във всички големи реге фестивали по целия свят и разпространява расафари посланието, което заема централна част от неговия живот.

Билети за партито можете да закупите на предварителна продажба в мрежата на  eventim.com и tiketstream.com на цена от 16 лева. На място цената е 20 лева.

Сподели в: