Певецът Ясен Неделчев: Никога не си сам – винаги има някой, на чиято подкрепа можеш да разчиташ

Преди броени дни излезе „Не си сам“ – дебютният сингъл на Ясен Неделчев – 24-годишен певец и текстописец от град Варна. Песента е продуцирана с помощта на Фондация „Сингъл Степ“ през есента на 2019 г. по проекта „Camp Out – младежка ЛГБТ арт работилница”, като е пусната заедно с видеото към нея на 15 май 2020 година.

Не си сам е песен за човешката сила – за силата на човека да продължи напред въпреки безбройните предизвикателства във всекидневния живот, за силата да бъдеш себе си и да си позволиш да чувстваш.

Вижте какво още сподели изпълнителят специално за Kafene.bg:

Въпрос: Как се появи идеята за парчето “Не си сам”?

Отговор: Идеята за парчето се породи в труден за мен момент в началото на 2019 година. Беше като цяло доста тегав период и в личния, и в професионалния ми живот. Бях доста оттеглен от хората заради раздяла, която претърпях в края на 2018 г., а и университетът не ме щадеше като натовареност.

Понеже всичко беше толкова изтощаващо психически, намерих естествен отдушник – поезията.

Започнах да пиша и понеже пея – писах песни. За период от няколко дни написах четири песни и половина и музиката към тях. По средата на петата ми мина и се почувствах по-добре, та остана недовършена като половинка. Четирите песни до ден днешен стоят заровени някъде из записките ми в телефона. А половинката е довършена и се казва „Не си сам“.

Довърших „Не си сам“ след “Camp Out” LGBT арт работилницата, след като реших че това искам да е първия ми проект, който искам да продуцирам с помощта на Фондация „Сингъл Степ“ и след като стигнахме до заключението, че посланието на песента е тематично и важно за ЛГБТ обществото и за каузата.

Въпрос: Какво е неговото послание?

Отговор: Както споменах, „Не си сам“ не беше написана с конкретно послание към конкретна група от хора. Песента се превърна в нещо като „химн“ инцидентно в последствие – щастлив инцидент.

Оригиналното послание на „Не си сам“ е насочено към всеки, чувстващ се както аз се чувствах, когато написах песента. Често казвам, че написах каквото ми се искаше да чуя от някой и искам да използвам написаното като глас за хората в подобна ситуация, независимо от това кои и какви са.

В забързания модерен свят, където много често емоциите остават на заден план, песента цели да докосне емоционалната страна в хората. Нормално е да не се чувстваме добре винаги, нормално е да не си окей. Нормално е да искаш да си дадеш малко време за почивка и да позволиш на негативната емоцията да отмине, вместо да я потискаш. Никога не си сам – винаги има някой, на чиято подкрепа можеш да разчиташ.

Въпрос: Трудно ли е да си представител на ЛГБТ обществото в България? У нас по-различно ли е спрямо останалия свят?

Отговор: Бих казал, че определено ситуацията у нас е доста по-сложна, имайки предвид масово разпространената пропаганда на омразата и нейната приемливост. В доста аспекти на масовата медийна среда например се използват и биват извинени обидни и унизителни термини и се всява масово вярването, че използването им е окей.

В доста ситуации за доста хора да си представител на ЛГБТ обществото граничи с това да си психично болен или да преминаваш през „хормонална фаза“, като бива осмивано. Чувал съм и доста ужасяващи истории за малолетни представители на обществото – как някои биват изхвърляни от домовете си на възраст като 14, 15, 16 години от собствените си родители… Така че да, трудно е все още.

Аз самия имам привилегията да съм отгледан в изключително толерантна среда, но знаейки, че не всеки има същата съдба, реших да насоча посланието на песента към ЛГБТ обществото. Това е и причината да отговоря само със „За мен ще бъде чест“, когато бях попитан дали искам да пея на София Прайд тази година. Ако накарам поне един човек да се почувства добре за тези три минути, в които върви песента, свършил съм добра работа като артист и глас. Знам колко е трудно.

Въпрос: Защо смятате, че има такава стигма върху хората с хомосексуална ориентация?

Отговор: Стигмата и стереотипите обикновено се пораждат от липсата на информация и страха в хората от различното. Хората ги е страх от различното, защото не го познават и разбират.

Нещата стават бавно и постепенно, хората определено стават по-отворени и толерантни, а организации и събития като прайд са направени точно с тази цел – видимост.

За да не се забравя, че съществуваме и заслужаваме равни права с всички останали. За да може хората да бъдат образовани по тези теми и за да няма дискриминация и дори насилие. За съжаление, ограничено мислене и хомофобия винаги ще има, но ако някой иска да се образова по темата, нашата обща задача и отговорност е да предоставим ресурса. Затова, макар и онлайн заради световната пандемична обстановка, София Прайд ще се проведе и тази година – на 13-ти юни.

Въпрос: Какво бихте казали на човек, който е открил своята хомосексуалност, но се притеснява да я сподели с близките си и със света?

Отговор: Съветът ми към всекиго, винаги е: Когато си готов. Няма „правилно време“ да споделиш за себе си със света. Когато си готов и го почувстваш, ще стане от само себе си. Бъди готов за доста негативни реакции, въпреки че може да получиш и само позитивни.

Дай малко време на някои хора да асимилират цялата ситуация. Ние имаме цял живот да се справим със себе си, а те току-що научават за нас – дай им малко време.

Бъди готов да загубиш някои хора, но знай, че ако не те приемат такъв, какъвто си, не заслужават вниманието ти и да са в живота ти – не се бори за вниманието на някой, който те има за втора класа човек.

В по-сложни ситуации човек може да потърси и помощ от някои от групите, предоставящи безплатна онлайн подкрепа за ЛГБТ младежи и техните родители. Помощ и подкрепа, за щастие, има.

Въпрос: Какви са следващите Ви творчески проекти? 

Отговор: Всестранни и необятни. Определено няма да правя само балади и бавна музика, фен съм на танцувалната и поп музиката и със сигурност ще имам ново творчество в тези жанрове, особено през топлите сезони.

„Не си сам“ си остава специална за мен и затова е първия ми проект, въпреки че е по-бавна и баладна – винаги ще имам място в сърцето си за баладите и песните си с по-дълбок замисъл, особено толкова лично свързани със същността ми.

Имам също доста планове за есента и зимата като любимите ми сезони за по-спокойна музика.

Като цяло обичам да творя в най-различни жанрове и теми, така че очаквайте доста нови и различни неща от мен скоро.

Сподели в: