Патрик Смитьойс спечели наградата "Зелена личност"

Днес на пресконфренеция, предшестваща утрешното връчване на нгарадитие "Най-зелените компании в България", беше обявен носителят на тазгодишната специална награда "Зелена личност" – това е холандецът, жител на България, автор на документални филми за българската природа Патрик Смитьойс. Наградата отличава личност, която е допринесла за популяризиране и налагане на „зелената идея“ в обществото.

Той е определен след онлайн публично гласуване в оспорвана надпревара с останалите три номинации: Димитър Николов, кмет на община Бургас, Ласка Ненова, мениджър на кампания NowWeMove за Европа, Боян Петров, български зоолог, спелеолог и алпинист.

Патрик е жител на България и родител на две български момичета. Той е едновременно очарован от красотата на земята ни и разочарован от безхаберието, с което тя бива осакатявана. Вероятно заради това темите във филмите му са толкова разнообразни.

„Истината за българската гора” и „Моята лична болка” разкриват както познати, така и сравнително непознати проблеми за българската екология и околна среда, но сякаш съдържат и въпрос – Битката за българската природа, нейната чистота и цялост тепърва започва. Какво ще направим?

На официалната церемония по награждаване в Националния конкурс "Най-зелените компании в България" на 8 юни, Патрик Смитьойс ще получи почетния „Зелен Оскар“ от миналогодишния носител Ралица Касимова.

По време на събитието ще бъдат връчени и статуетки в общо 13 категории и специални отличия за компании и организации.
Част от конкурса са и двете журналистически награди – “Зелено перо”, която се присъжда на журналист, отразявал зелената тематика и специалния приз “Зелена медия”.

За втора поредна година медийната награда „Зелено перо“ провокира сериозен интерес сред журналистите. В шестото издание на събитието се включиха автори на медийни разработки от цялата страна. В продължение на месец журналистите изпращаха до редакцията своите „зелени“ публикации.

Финалистите бяха обявени по време на пресконференцията:

    Живко Константинов, Nova TV
    Мартина Ганчева и Иво Тодоров, Bulgaria ON AIR
    Данаил Андреев, AgroTV
    Жюстин Томс, блогър
    Лилия Лозанова, Агровестник
    Диана Йорданова, вестник ”Славянско Слово”
    Йовка Николова, в. Старозагорски новини
    Румяна Зашева, БТА

Техните публикации можете да видите на сайта на събитието: green.b2bmedia.bg

Организатор на кампанията е b2b Media с подкрепата на Министерството на околната среда и водите.

b2b Media вярва, че този конкурс ще успее да освети добрите практики за екологично опериране в България и ще допринесе за разпространението на „зелената“ идея.

Сподели в: