Панорама на читалищни идеи в Стара Загора

Министерството на културата и Фондация за развитие "Читалища" организират информационни срещи „Споделяне на добри модели и практики”. Срещите ще се проведат на 6 и 7 декември 2007 г. (четвъртък и петък) от 11:00 часа в хотел „Верея” – гр. Стара Загора.

Събитието е част от националната информационна кампания „Панорама на читалищни идеи", съвместна инициатива на Министерството на културата и Фондация за развитие "Читалища", подкрепена партньорски и финансово от Програмата на ООН за развитие.

Кампанията има за цел да популяризира новаторски устойчиви модели, добри практики, инициативи и управленски подходи, прилагани през последните години в работата на читалищата. Читалищни дейци от страната ще представят личния си опит в търсене на съвременни възможности за развитие: разширяване на социалните функции, информационни, образователни и консултантски услуги, нетрадиционни културни и туристически продукти.

Поканени за участие са читалища, представители на местната власт, медии и др.     

Местни организатори на проявата са Регионалният клон на Фондация за развитие “Читалища” за Югоизточна България и Библиотека „Родина” – гр. Стара Загора.

Програма на срещата

11.00 – 11.15 Откриване и представяне на целите на информационната среща

11.15 – 11.30 Представяне на Фондация за развитие „Читалища”, Катя Иванова – управител на ФРЧ – клон Сливен

11.30 – 11.45 Представяне на РЕКИЦ „Читалища” – Сливен, Андреян Андреев – експерт-консултант

11.45 – 12.00 Представяне на добри читалищни практики:

 • „Читалищата в малките населени места – информационни и консултантски центрове” – Йорданка Таскова, НЧ „Искра”, с. Крушаре, област Сливен
 • „Читалището – подкрепа за хората от третата възраст”, Екатерина Цанова – НЧ „Изгрев” – с. Опанец, област Плевен
 • „Детски дневен център – социални и развлекателни услуги за деца в кварталното градско читалище”, Красимира Абраамян, НЧ „Дружба” – гр. Сливен
 • „Съвременната читалищна библиотека със социални функции” – Слава Драганова – НЧ „Родина” – Стара Загора
 • 12.00 – 12.30 Дискусия

  12.30         Закриване на информационната среща

  За повече информация:
  ФРЧ – клон Сливен
  Катя Иванова
  тел. 0896 66 92 07

  Сподели в: