„Панаир на суетата“ – един роман без герой

Вечната класика на Уилям Текери отново излиза на български в ново издание на „Апостроф“

„Панаир на суетата“ – един от най-великите английски романи на всички времена – отново достига до българските читатели от издателство „Апостроф“ непосредствено преди Пролетния панаир на книгата. Класическата творба на британския писател Уилям Текери е разказ за дързостта на жената, която не се спира пред нищо, за да осъществи мечтите си. Това е непреходна история за лицемерието на висшето общество, в което всичко се оказва театрална сцена, а хората са обикновени марионетки.

Романът започва да излиза на части през 1847 г. в хумористичното списание „Пънч“ с подзаглавието „Скици на английското общество“, тъй като освен сатиричната форма, в която е написана, книгата е съпроводена с авторските илюстрации на Текери. През 1848 г. „Панаир на суетата“ е издадена в цялостния си вид с ново подзаглавие: „Роман без герой“. Още с появата на първите няколко части творбата предизвиква огромен интерес сред читателите, а литературните критици я оценяват високо. Дори писателката Шарлот Бронте пише: „Ако истината е богиня, Текери трябва да бъде нейният най-велик проповедник“.

Историята проследява съдбите на две жени, които са коренно различни една от друга. Амелия Седли е родена в изисканите кръгове на английското общество. „Добродетелите, характерни за една млада англичанка от благороден род, и дарбите, подходящи за нейния произход и положение, не липсват на обичливата мис Седли, чийто благ нрав очароваше както по-възрастните от нея, така и по-младите ѝ приятелки“.

Другата главна героиня – Беки Шарп – се движи към върха на лондонския елит с ужасяваща решителност и амбиция. Тя прилага цялото си остроумие, коварство и сексапил, докато проправя пътя си в обществото, което никога не е било по-негостоприемно, отколкото през първата половина на XIX век. Въпреки скромния си произход Ребека е непоклатимо решена да сбъдне мечтите си, каквото и да ѝ коства това. Беки е прецедент в световната литература и поразява със своите качества: красива, безсърдечна, егоистична, безотговорна, хитра и дяволски добра компания. Ребека е един от най-прочутите женски образи, изграждани някога – именно тя е прототипът и вдъхновението за създадената по-късно Скарлет О’Хара.

През годините по шедьовъра на Текери се създават десетки филмови и телевизионни адаптации, но най-популярната сред тях е лентата от 2004 г. с участието на носителката на Оскар Рийз Уидърспуун. До края на годината предстои да излезе и нов седемсериен едноименен филм, продуциран от Amazon studios.

През 2003 г. „Панаир на суетата“ се нарежда сред най-обичаните от британците книги в класацията на BBC „Голямото четене“ и остава такава до днес.

За автора

Уилям Текери е роден през 1811 г. в Калкута, Индия. Той е сред най-четените и известни британски писатели. Автор е на десетки книги, но световна слава му носи прочутата сатира за нравите на английското общество от 1848 г. „Панаир на суетата“.

Сподели в: