Очаквайте: Мария Шарапова – „Неудържима: моят живот досега“

Днес е световната премиера на сензационната автобиография на Мария Шарапова, която ще излезе на български език през ноември със знака на „Хермес“ и заглавие „Неудържима: моят живот досега”.
Мария Шарапова разкрива подробности от живота си, за които дори не сте подозирали. За Григор Димитров, допинг скандала, волята за победа – говори едно от най-запомнящите се и успешни лица в тениса.
Предлагаме ви три цитата от българското издание, върху което екипът на „Хермес“ работи усилено.

Очаквайте „Неудържима: моят живот досега“  на български през ноември!

***
Наистина научаваш много повече от загубите, отколкото от победите – за играта и за себе си. Изправяш ли се, когато си повален? Способен ли си да продължаваш да опитваш, когато ти се струва безсмислено, когато играеш само заради играта и когато разочароваш всички? Изправяш ли се всеки път, в който си повален? Или просто се отказваш? Това беше твърдостта, за която говореше Юдкин преди толкова много години. Никой няма представа как ще реагира при дадено бедствие, докато това бедствие не му се стовари на главата.

***
Тогава ми беше трудно да приемам тениса като игра, като забавление, като нещо, което можеш да правиш за удоволствие. Тенисът не е игра. Той е спорт и пъзел, изпитание за издръжливост. Правиш всичко, на което си способен, за да победиш. Той беше мой приятел и мой враг, мой кошмар и утешение от кошмара, моя рана и мехлемът за тази рана. Попитайте всеки, който е посветил живота си на тази игра, който е излязъл на корта, преди да бъде достатъчно голям, за да осъзнае последствията от големия талант. Знам, че искате да обичаме тази игра – ако я обичаме, на вас ще ви е по-интересно да я гледате. Но ние не я обичаме. Не я и мразим. Тя просто е това, което е и което винаги е била.

***
Когато парите започнаха да идват… научих нещо. Сякаш изведнъж бях проумяла истината за света. За първи път разбрах за какво е всичко. Тенисът беше спорт, но не беше само спорт. Той беше страст, но не беше само страст. Той беше бизнес. Той беше пари. Той беше стабилност за семейството ми. Вече го бях разбрала. Може би ще си помислите, че това ме е разстроило или объркало, но стана точно обратното. Най-накрая осъзнах защо правя това. Най-накрая разбрах какви са залозите. Най-накрая всичко придоби смисъл. От този момент насетне задачата ми стана пределно ясна – просто излизай и побеждавай.

Сподели в: