Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов

На днешната дата отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов.

В цяла България са планирани поредица от събития за юбилея. А за първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя.

В Градската градина пред Народния театър столичният кмет Йорданка Фандъкова ще открие изложба с документи и снимки от живота на Вазов, а след това към дома на писателя на столичната улица „Раковски“ ще тръгне шествие с участието на актьори от трупата, интелектуалци и граждани.

В 18 часа в Народния театър ще стане ясно кой е носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Веднага след това ще бъде показан документалният филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев, а след прожекцията публиката ще види най-новия спектакъл в афиша на театъра „О, ти, която и да си…“, посветен на жените, вдхновявали Вазов.

Поетът е роден 9 юли 1850 г. в Сопот и умира на 22 септември 1921 г. в София, като през целия си живот винаги е носил България в сърцето си. Тя му отвръща със същото, а той и неговото творчество са неделима част от българщината и самосъзнанието на българите.

Сподели в: