„Опит за летене“ от сцената на Народния театър

Премиерата на прочутата пиеса на Йордан Радичков е на 13 и 14 ноември на Голяма сцена

40 години след първата си премиера на първата ни сцена и няколко месеца, след като зрителите станаха свидетели на случващото се по време на репетиции, е време за един от най-очакваните нови спектакли в Народния театър „Иван Вазов“ – „ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ“.

Премиерните представления са на 13 и 14 ноември от 19:00 часа на Голяма сцена, а всички билети са продадени. Следващите дати са 25 ноември, 7 и 12 декември, и 13 и 31 януари. Билети могат да се закупят на касите на театъра и онлайн тук.

Режисьорът Стоян Радев събира в спектакъла звездна компания от едни от най-емблематичните актьори на Народния театър: Георги Мамалев, Николай Урумов, Валентин Танев, Валери Йорданов, Зафир Раджаб, Павлин Петрунов, Христо Петков, Йосиф Шамли, Деян Ангелов, Благовест Благоев, Мария Каварджикова, Дарин Ангелов и Марин Янев. Музиката към спектакъла е написана от виртуозния Теодосий Спасов.

„Самото име на тази пиеса е пиеса и стихотворение… То е и начало, и среда, и край. И безкрай. Но… Много трудно се намират думи, с които да опишеш написаното от Радичков. Каквото и да кажеш за него след него, ти се струва неточно, грубо, безцветно. Затова е голяма радост да можеш да говориш с неговите думи, те да излизат от устата ти, след като са преминали през сърцето. Това е дар за артистите. Ако той бъде споделен с публиката, тогава наистина всички могат да кажат, че са летели. Защото най-хубавият полет, единственият полет, даден на човека, е полетът на свободната вдъхновена мисъл, която среща и други летящи… “Не се преодолява лесно гравитацията”, казва с тъжна въздишка Даскал Киро. Нека все пак да опитваме“, споделя режисьорът Стоян Радев за спектакъла.

Всичко в тази смешно-драматична история започва с появата на един… скитащ балон, откъснал се от фронтовете на Втората световна война, която изневиделица се появава над Аврамови махали. Това събитие води до сформирането на три групи селяни, които започват преследването на балона. Образите на преследвачите са повече от колоритни: Даскал Киро, Хаджи Аврам, Петлето, Илийко, Матей Нищото, Аврам Совалката, Игото, Павел, Петър, Аврамовица, Аврамчето, Бабина Душица.

Любопитното е, че един от актьорите в спектакъла – Георги Мамалев, участва и в първата постановка на „Опит за летене” в Народния театър през 1979 г. година, но в друга роля. За първи път “Опит за летене” е поставена на сцената на Народния театър през 1979 г.

Режисьор на спектакъла е Младен Киселов, сценограф – Димитрий Кримов, художник на костюмите – Венера Наследникова, композитор – Васил Казанджиев, с участието на актьорите: Любомир Кабакчиев, Николай Николаев, Кирил Кавадарков, Антон Радичев, Велко Кънев, Георги Мамалев, Георги Георгиев – Гец, Ганчо Ганчев, Антон Карастоянов, Емил Стефанов, Сава Хашъмов, Юри Ангелов, Маргарита Дупаринова, Виолета Бахчеванова, Венелин Пехливанов и др. Това е първата постановка на пиеса на Йордан Радичков и първа постановка на Младен Киселов на сцената на Народния театър. Спектакълът има изключителен успех и остава 10 г. в репертоара на театъра.

Игран е на Международния театрален фестивал БИТЕФ, Белград (1979 г.), Виена – на сцената на Бургтеатър (1979 г. ), Международен театрален фестивал Варшава (1980 г.), Берлин (1980 г.), Международен театрален фестивал “Екфраси” Пирея (1980г.) и др.

Младен Киселов е поканен да постави “Опит за летене” на сцената на МХАТ (1980 г .) и в Йейлския репертоарен театър, Ню Хейвън (1981 г.), което е и е първа постановка на българска пиеса в САЩ.

ЗА АВТОРА

Йордан Радичков (24.10.1929 – 21.01.2004 г.) е роден в с. Калиманица, Монтанско. Селото вече не съществува на картата на България. То е разрушено заради построяването на язовир Огоста, но така и не е залято от водите му. Работи като редактор в литературни издания. През 1959 г. издава първата си книга „Сърцето бие за хората“. Сборникът с разкази „Свирепо настроение“ , както и следващите – „Водолей“, „Козята брада“, „Вятърът на спокойствието“, „Ние, врабчетата“, „Коженият пъпеш“ и др. променят познатите за литературнатата ни традиция повествователни правила, озадачават литературната критика, която трудно може да определи стилът на автора. Определят го или като “абсурдист” или като “магически реалист”, защото не се вписва в съществуващия тогава канон на социалистическия реализъм .

Радичков е автор на пътеписните книги – „Неосветените дворове“ ( за Сибир) и “Малка северна сага” ( за Швеция), романите „Всички и никой“ , „Прашка“ и „Ноев ковчег“ ; пиесите : „Суматоха“ (1967), „Януари“ (1974), „Лазарица“ (1979), „Опит за летене“ (1979), „Кошници“ (1982) , „Образ и подобие“(1986). Повечето от тях са играни с изключителен успех в България и в чужбина ( Австрия, Беларус, Германия, Дания, Естония, Литва, Латвия, Македония, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Унгария, Финландия, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Швейцария, Швеция, и др.).

Произведенията му са преведени на 40 езика и са издадени в над 50 страни.

ЗА СПЕКТАКЪЛА „ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ“ от Йордан Радичков

Режисьор Стоян Радев

Сценография Венелин Шурелов

Костюми Елица Георгиева

Музика Теодосий Спасов

Действащи лица и изпълнители:

Първа група преследвачи:

Даскал Киро ГЕОРГИ МАМАЛЕВ

Илийко ЗАФИР РАДЖАБ

Хаджи Аврам ВАЛЕНТИН ТАНЕВ

Петлето ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ

Матей Нищото ПАВЛИН ПЕТРУНОВ

Втора група преследвачи:

Аврам Совалката ХРИСТО ПЕТКОВ

Игото ЙОСИФ ШАМЛИ

Петър ДАРИН АНГЕЛОВ

Павел ДЕЯН АНГЕЛОВ

Бабина Душица МАРИН ЯНЕВ

Трета група преследвачи:

Аврамовица МАРИЯ КАВАРДЖИКОВА

Аврамчето БЛАГОВЕСТ БЛАГОЕВ

Началник НИКОЛАЙ УРУМОВ

Старши СТЕФАН КЪШЕВ

Фотографи: Стефан Ненков Щерев и Божидар Марков

Сподели в: