Оперната прима Дарина Такова унижена от директорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“

Изключително унизително се е отнесла директорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева към българската оперна прима Дарина Такова. Както сама споделя една от най-известните български оперни певици в своя Facebook профил, това е станало след като тя е поискала да кандидатства за учителско място в учебното заведение.

Едва ли е необходимо да уточняваме, че за всяко музикално училище би било истинско богатство звезда от ранга на Такова да работи в него. Това със сигурност би увеличило интереса към него и би добавило огромна стойност за неговите възпитаници.

Международната кариера на Дарина Такова включва главни роли в театри като Миланската скала, Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера, Лисеу, Ла Фениче, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и редица други.

Нещо повече – българската оперна прима е вокален педагог с 12 годишен опит, с ученици приети в Кралската академия за старинна музика в Хага, Джулиърд скуул, консерваториите в Бари, Неапол, Люцерн, оперните студия на Санта Чечилия, Миланската скала и др.

Въпреки безспорните международни успехи на Дарина Такова, директорката на училището й е отговорила, че нейната кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена (??!!?) и тя трябва да изпълни пред комисия пет произведения под съпровод на пиано, по които да бъде оценена.

Освен това директорката е посочила още, че педагогическата дейност на оперната ни прима също не може да бъде зачетена като преподавателски опит, тъй като не се е случила под шапката на учебно заведение. Или с други думи една от най-успешните български музикални звезди ще трябва да кандидатства като начинаещ учител, наравно с другите току що завършили университет кандидати.

„Целият професионален (и не само) свят знае, че аз не пея. Знае и защо не пея. Знае и, че ако все още пеех, нямаше да го правя пред комисия в музикалното училище, а по световните сцени, както съм го правила допреди инцидента, който преобърна живота ми“ – посочва с огорчение Дарина Такова и напомня, че води дело в Белгия срещу лекаря, осакатил гласа й.

Междувременно министърът на културата Боил Банов вече определи във Facebook случилото се като недопустимо и добави, че очаква оставката на директорката Столина Добрева.

По повод меко казано странното решение на директорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, екипът на Kafene.bg би искал да зададе следните въпроси:

1. Смятате ли, че представителите на подобна изпитваща комисия имат капацитета да оценяват една от най-известните оперни изпълнителки в целия свят?

2. Щом не искате да предоставите учителско място на оперна прима с подобни международни успехи, пазите ли местата за някого???

Александър Александров, издател

Сподели в: