ОПЕРЕТНАТА КЛАСИКА „БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ” С ПРЕМИЕРА НА 27 И 28 АПРИЛ В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

Най-обичаната и най-често поставяна българска оперета „Българи от старо време” от Асен Карастоянов има премиера на 27 и 28 април в Музикалния театър. Безспорната оперетна класика е създадена специално за трупата на театъра. Тя се играе за първи път преди близо 60 години. Новата постановка е осма поред за „Българи от старо време” на сцената за Музикалния театър.

Либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов показва с добросърдечна ирония възрожденския бит и нрави на българина. Зрителите ще се потопят в семейната идилия и романтика на патриархалните българи, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по- възрастните е закон. Ще се посмеят над някои особености  на нашата народопсихология и ще се вълнуват заедно с младите, когато се противопоставят на старите разбирания в името на любовта.

На сцената ще оживеят колоритните образи на Дядо Либен и Хаджи Генчо, които заради вечното си политиканстване на тема „московците или ингилизите” застрашават годежа на децата си Павлин и Лила.

Режисьор на новия спектакъл е Александър Мутафчийски, който като солист години наред се въплъщава в обичания от публиката и от него самия образ на Бай Либеновия ратай Иван. „Поглеждайки с очите вече на режисьор, аз се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво „Българи от старо време“ ни провокират в наши дни? И как, без да се правят преднамерени сценични препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона” – споделя Мутафчийски.

Режисьорът се вълнува от борбата между старото и новото, между консерватизма и духа на Възраждането. „Специално внимание съм обърнал на копривщенските свахи и клюката, която пълзи по улиците и придобива унищожителна мощ” – казва още режисьорът.

Виталната музика на Асен Карастоянов ще прозвучи в пълната си сила. Публиката ще чуе за първи път музикални моменти, които дълги години не са изпълнявани. Ярката сценичност на оперетата „Българи от старо време“ ще бъде подчертана и с красотата на българските традиции и танци. „Всичко това събрано в новата постановка и поднесено с много свеж и неподправен хумор, красива и вечна българска музика”- обобщава Мутафчийски.

Музикален ръководител на постановката е Юли Дамянов, диригент- Огнян Митонов, сценография- Иван Савов, костюми- Мариана Попова и Иван Савов, хореография- Татяна Янева, хормайстор Людмил Горчев.

В ролята на Дядо Либен ще видим солистите Иван Панев и Христо Сарафов. В образа на Хаджи Генчо ще се въплътят Николай Борисов и Румен Григоров.

Дела, жената на Дядо Либен – Юлия Маринова, Деница Шопова, Людмила Козарева

Павлин, синът на Дядо Либен – Стефан Петков, Пеньо Пирозов, Денко Проданов , Димитър Райчев

Цона, жена на Хаджи Генчо – Светлана Иванова,   Еделина Кънева, Олга Михайлова

Лиляна, дъщеря на Хаджи Генчо – Илона Иванова, Добрина Икономова , Валентина Корчакова

Янка, ратайкиня на Хаджи Генчо – Станимира Василева,  Илияна Генева, Катерина Тупарова

Иван, ратай у Дядо Либен – Александър Мутафчийски, Богомил Спиров,  Александър Панайотов

Циганката – Калина Ангелова, Марияна Арсенова

Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър.

Сподели в: