„Обичайните неща“ – първа изложба на Институт за съвременно изкуство – София за 2022

Обичайните неща е първата изложба от Суперпозиции 2 / Заплитане 2022, едногодишната изложбена програма на Института за съвременно изкуство-София. Официалното откриване ще се състои на 27 януари от 18 ч. в галерия ИСИ-София / бул. Васил Левски 134 (вход откъм ул. Екзарх Йосиф). Изложбата „Обичайните неща“ ще бъде отворена за публиката между 27 януари и 28 февруари. Художник на изложбата е Лидия Делич, а неин куратор – Мартина Йорданова. Следете събитието във Фейсбук.

За Суперпозиции 2 / Заплитане 2022

Целогодищната изложбената програмата съдържа шест изложби, всяка резултат от сътрудничеството между художник и куратор, както и цикъл от образователни събития и дискусии. Те ще обследват „заплитанията“ на съвременното изкуство с политиката, науката и технологиите, популярната култура, полът и социалните движения, екологията и миграциите. Програмата се реализира с финансовото съдействие на „Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд „Култура“.

Следете пълната изложбена програма на: ica-sofia.org

За художника

фотограф: Радостин Седевчев

Лидия Делич живее и работи в Белград, Сърбия. Тя завършва живопис във факултета по изящни изкуства в Белград (2010) и получава докторска степен в катедрата за „Мултимедийно изкуство“ в Университета по изкуства, Белград (2015). Съосновател и член е на независимото артистично пространство U10 Art Space в Белград. През 2017 г., тя представя Сърбия на Биеналето на младите художници (BJCEM) в Тирана, Албания.

През 2017 г., Лидия Делич е финалист на Наградата D.B. Mangelos, а през 2018 г., е част от 57-ия Октомврийски салон, Белград. През 2019 г. е резидент на програмата Artist-in-Residence, организирана от Balkan Projects и Swiss Institute в Ню Йорк. Заедно с още четирима артисти, Лидия Делич ще представя Черна гора на 59-то Венецианско биенале през 2022. В момента Лидия Делич работи във факултета по изящни изкуства в Белград като асистент.

www.lidijadelic.com

За куратора

фотограф: Радостин Седевчев

Мартина Йорданова е куратор и изследовател, който работи в Националната галерия в София, България. Най-новата мащабна изложба, по която работи заедно с куратора Боряна Вълчанова носи името „Имам да ти кажа толкова много неща…” В нея са включени над 120 произведения на 37 автори от 21 страни, всички от колекцията на Дойче Телеком, Берлин. За 2022 Мартина Йорданова е директор на 25-то Биенале за хумор и сатира в изкуството в Габрово.

Тя е инициатор и куратор на „1m2 изкуство“– проект във Велико Търново, в който всеки месец различен художник от местната художествена сцена представя своите произведения в пространство, не по -голямо от името му. Заедно с пространство ТАМ във Велико Търново, тя управлява и програмата за визуални изкуства на организацията. През 2022 година са предвидени мултидисциплинарни проекти в публичното пространство на града с местни и гостуващи художници.

Следете Фейсбук страницата на Институт за съвременно изкуство – София, както и уебсайта, където ще научите повече за следващите изложби през 2022.

Сподели в: