„Няма път без промяна“ – интервю с певицата IVE

„Няма път без промяна“ е най-новият сингъл на певицата IVE. Тя е автор на текста и музиката, а заедно с песента на бял свят се появи и стилно видео към нея. Името на IVE свързваме с по-различната поп музика, която не просто служи за развлечение, a носи емоция и мисъл. При нея винаги има леко намигване с усмивка към сериозните неща с послания, над които да се замислим.

Разкажи ни за “Няма път без промяна“? Какво те вдъхнови поначало да създадеш песента? Какво послание искаш да предадеш на аудиторията? 

Всъщност, това което ме вдъхнови да създам песента е именно посланието, което носи. То се появи при мен като съвет, един тих гласец ми го повтаряше в момент, когато бях загубила ориентир, стимул и вдъхновение за живота. В трудните моменти, често сядам и си свиря различни мелодии, когато започна да ми хрумва текст към поредната музикална интерпретация, усетих че не е случайно, всяка дума беше силна и идваше от дъното на душата ми. Това ми даде сила да създам песен, която да напомня на мен, а и на всеки който има нужда, че смисъл да вървиш напред винаги има! Времето никога не ни стига, проблемите никога няма да свършат, но това как възприемаш обстоятелствата е въпрос на гледна точка и ако тя не ти носи щастие, то просто промени ъгъла и давай смело напред!

Кои са твоите вдъхновители в музиката? Кои хора служат за твой пример в личен план? 

Музиката ме е вдъхновявала винаги, когато съм я чувала поднесена с финес, лекота и с послание. През годините съм имала различни вдъхновения като Michael Jackson, Sting, Alexia, Raul Midon, Beatles и още много други, няма как да изброя всички, но общото между тях е професионализмът и качественото творчесто, все цели към които се стремя и аз. В личен план ме вдъхновяват хората, които се справят с трудностите в живота без да мрънкат, с високо вдигната глава и силен позитивен заряд, може би защото силно имам нужда да следвам примера им.

Как балансираш музиката с останалите ежедневни ангажименти и имало ли е моменти, когато този баланс се е постигал трудно? 

Балансът винаги се постига трудно, всяка една секунда я преживявам като борба за надмощие на битовите задачи над артистичните ми пориви. Ако има артист човек, който е намерил баланса, ще се радвам да се свърже с мен и да остави съвет. Но може би именно търсенето на равновесие е пътят, който трябва да следваме, все пак пиковете и спадовете в живота са тези, които ни помагат да се развиваме.

В днешно време рядко се среща смислена музика, която идва от сърцето. Какво те мотивира да се различаваш? С какви думи би насърчила младите хора, които искат да създават авторска музика? 

За мен няма смисъл да правя музика ако не идва от сърцето. Идеята ми не е да се различавам, а да правя това което ме радва, независимо от крайния резултат. За съжаление, все още не е модерно да се търси красотата в естетиката. Налага се съвсем друг критерий за подражание и младите хора, искайки да са звездите на времето си лесно се поддават.

Моят призив към всички творци и млади, и стари е да следват вътрешното си усещане за хубава музика. Да не се отказват да създават качествени продукти, колкото и да е трудно. Факт е, че музиката, която не показва голота и нисши страсти е обречена на безславие, зад бариерата на масовите медии, но аз вярвам, че идва ново време. Усещам как у хората се поражда желание да се заредят с истинско изкуство. Виждам как все повече аудиторията започва да търси алтернатива на масовите медии, сякаш вече е пренаситена от пошлостта и няма какво повече да я изненада и шокира сред поредния скандален хит. Надявам се аз и моите колеги музиканти да устоим на бурите на времето, в което живеем, и да съхраним изскуството, което носи вдъхновение на тези, които се докосват до него, каквато е всъщост и истинската му задача.

Имаш ли вече идеи и планове за бъдещи проекти? Ако да, какви? 
Планове за живота отдавна спрях да правя, но имам силни намерения да финализирам колкото се може повече от идеите ми за нова музика. Мечтая пътят ми да е винаги изпълнен с изкуство и съмишленици, защото сам не е интересно, а и колкото повече, толкова по-добре!

“Няма път без промяна” можете да чуете и видите ТУК.

Последвайте IVE във Facebook – тук.

Изпълнителката води и собствен видео влог на тема музика – тук.

 

Сподели в: