Нов български университет връчва Награда за хуманитаристика на името на професор Богдан Богданов

На 5 ноември 2018 г. от 16,30 ч. в Център за книгата на Нов български университет ще бъде връчена Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ 2018.

Наградата е учредена на 5 декември 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов – създател на НБУ, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството, културата и университетския мениджмънт.

Наградата е национална за постижения в хуманитаристиката и се връчва на конкурсен принцип ежегодно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богдан Богданов, с тържествена церемония. Наградата се присъжда на лица, които пресъздават и популяризират идеите, споделяни от професор Богдан Богданов. Кандидатите могат да подават лично документи или да бъдат номинирани (с изрично тяхно съгласие) от други лица, комитети или организации.

Наградата представлява плакет и парична награда от 10 000 лв., присъжда се от жури в състав: доц. д-р Веселин Методиев – член на Настоятелството и на Председателския съвет на НБУ, д-р Георги Текев – Изпълнителен директор, член на Настоятелството и на Председателския съвет на НБУ, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков – Ректор на НБУ, д-р Христо Чукурлиев – член на Настоятелството на НБУ и се присъжда от Председателя на журито – проф. д-р Христо Тодоров – член на Настоятелството на НБУ.

През 2017 г. носител на наградата е Борис Христов. Поетът успява да се съпротивлява на пошлостта в света на живота ни вече повече от 40 години. Целеустремено и жертвоготовно, с впечатляваща упоритост той не отстъпва от принципите си и „проповядва“ човещина и светлина. Съмишленик и приятел на проф. Богдан Богданов, Борис Христов е избран единодушно от журито на Наградата за хуманитаристика за пръв неин носител.

Връчването на Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е събитие, на което са поканени всички общественици и хора с интерес в областта на хуманитаристиката и културата, и се провежда без входна такса за втора поредна година.

Сподели в: