Нова или употребявана кола да си купим?  

 

Когато дойде време за закупуване на кола, обикновено имаме на разположение разнообразни възможности за избор. Не просто трябва да изберем марката и модела на колата си, но и да решим дали искаме да си купим нова или употребявана.

Друго важно нещо е, след решението, задължително да се премине през прoверка на кола преди покупка, за да е сигурен купувачът за какво точно дава парите си и дали може да разчита на това возило.

Ето някои важни факти.

Предимства и недостатъците на новия автомобил

Предимството на закупуването на нов автомобил е, че вземаме нещо, което обикновено идва с гаранция. Повечето нови коли почти не изискват ремонти, което също е важно, така че можем да се съсредоточим само върху поддръжката.

Освен това брокерът може също да предложи финансиране с по-нисък лихвен процент, което може да намали размера на лихвата през времето на изплащане на заема.

Друго предимство е, че новите автомобили обикновено притежават последните технологии на пазара. Това означава, че можем да намерим продукт с по-добър пробег на бензин и по-ниски емисии.

Най-големият недостатък на закупуването на нова кола е, че е доста скъпа покупка, която не всеки може да си позволи. Във финансово отношение няма много смисъл да купуваме нова кола.

Предимства и недостатъци на употребявания автомобил

Най-голямото предимство при закупуването на употребявана кола е, че оставяме някой друг да поеме най-големия амортизационен удар на автомобила. Възможно е, през следващите няколко години, да успеем да продадем колата си за почти същата сума, която сме платили при покупката й.

Все още можем да намерим добри възможности за финансиране чрез някоя местна банка или кредитен съюз. Освен това, когато купуваме употребявана кола, е по-лесно да спестим и да платим пари в брой.

Друго предимство е, че, в зависимост от модела, застрахователните ставки могат да бъдат по-ниски за употребяван автомобил, за разлика от нов.

А най-големият недостатък на закупуването на употребявана кола е, че тя може да не е толкова надеждна или може да се наложи да правим повече ремонти по нея.

Какъвто и да е изборът обаче, е важно той да бъде съгласуван с всички индивидуални нужди и възможности.

 

Сподели в: