Нова изложбена зала в ателието на художника Георги Велчев

На 19.09.2017г. от 18:00 часа в град Варна, в двора на ул.“Радко Димитриев“№ 8 ще бъде открита нова изложбена зала в реконструираното ателие на големия български художник – маринист Георги Велчев (1891 -1955).

Благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, Министерство на културата и Художествена галерия „Борис Георгиев“- Варна, културната карта на морската ни столица се обогати с ново артистично пространство.

Новата изложбена зала се помещава в двора на филиала на ГХГ- Варна, там където са били къщата и ателието на един от най-разпознаваемите български маринисти. Камерната изложбена зала е модерно пространство за гостуващи изложби, представяне на млади художници, на експериментални проекти, на съвременни визуални форми и др. В залата е предвидено да се провежда образователна дейност в сферата на културата и изкуствата, с лекции и разговори пред публики от различен професионален и възрастов диапазон.

Това е първи етап от дейността на Община Варна и ГХГ- Варна да се модернизира музейния сграден фонд. Предвидено е още прилежащите постройки към Художествен музей “Георги Велчев“ да се трансформират в съвременен Арт център с голямо експозиционно пространство, модерно реставрационно ателие, фондохранилищни депа, както и резидентна база с три ателиета за гостуващи артисти.

Тази инициатива е стъпка в посока опазване, съхраняване и развитие на българските художествени ценности и традиции, и е логичен резултат от културните политики на Община Варна и Министерство на културата на България.

Откриването на новата художествена зала ще бъде съпроводено от изложба със заглавие Ателието на Георги Велчев и ще представи 31 известни художници – носители на отличието на Художествен музей „Георги Велчев“ за високи художествени постижения. Сред тях са имената на Дария Василянска, Кина Петрова, Альоша Кафеджийски, Ванко Урумов, Мария Чакърова, проф. Владимир Иванов, Гаро Кешишян, Росен Донев, Явор Цанев, Георги Лечев, Петьо Маринов, Николай Николов, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Милко Божков, Володя Вълчев, Венелин Иванов, Иван Обретенов, Деан Даракчиев, Боян Боев, Веселин Начев, Георги Йорданов, Васил Василев, Сашо Анастасов, Петко Петков, Валери Чакалов, Йордан Парушев, Деян Веков, Цветан Кръстев, Иван Минчев, Стефка Георгиева. В изложбата ще бъде представена живопис, пластика, фотография и видео арт и ще бъде включена творба на Георги Велчев с изключително съвременно визуално въздействие. Повечето от творбите са създадени специално за откриването на новата изложбена зала „Ателие Георги Велчев“.

Сподели в: