Национална стипендия „С усилия към звездите“ за млади български творци

Фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП учредяват по идея на оперната певица Ина Кънчева национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra), с която всяка година ще се подкрепят млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс.

Целта на стипендията е да бъде предоставена подкрепа на млади български творци при реализацията на избрана от тях творческа, образователна или друга подобна инициатива, която да подпомогне техни последващи стъпки за растеж и развитие в избраната от тях област и жанр.

Задачата, която фондация „Културни перспективи“ си е поставила, е да открива талантливи млади творци и да подкрепи онези от тях, чиито качества на личността, характера и таланта показват потенциал да се превърнат в суверенни артисти. Екипът се води от идеята да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура.

Стипендията включва осигуряване на финансова подкрепа за реализацията на личен проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса. В зависимост от показаните резултати стипендиантите ще могат да получат и продължаваща подкрепа, предоставена от партньорите на стипендията.

Една от най-важните придадени стойности на проекта е мотивиращото участие на ментори.

Всеки един стипендиант в съответната категория ще бъде съпътстван в рамките на една година от ментор – пет изключителни личности и свободни артисти, поставящи стандарти на световната културна сцена. По покана на Ина Кънчева през 2018 година, стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

КАНДИДАТСТВАНЕТО ЗА ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА КОНКУРСА ЗА СТИПЕНДИЯ „С УСИЛИЯ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ“ ЩЕ БЪДЕ ВЪЗМОЖНО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ В ПЕРИОДА МЕЖДУ 24 МАЙ И 1 СЕПТЕМВРИ 2018 г.

РЕЗУЛТАТИТЕ ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ НА 1 НОЕМВРИ 2018 ГОДИНА.

ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ, УСЛОВИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В КОНКУРСА, КАКТО И ФОРМУЛЯР ЗА УЧАСТИЕ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК.

За контакти и повече информация:

Елица Христова

Т: +359 896870194

E: office@culturalperspectives.eu

Е: elica.hristova@gmail.com

Сподели в: