Национален фонд “Култура” с предстояща покана за съфинансиране на проекти по „Tворческа Eвропа“

Предстои и тази година Национален фонд „Култура“ да публикува покана за съфинансиране на български културни и творчески организации, успешно участващи в рамките на проекти по програма “Творческа Европа” в направление Европейско сътрудничество”. Подпрограма „Култура“, под чиято шапка е и направлението „Европейско сътрудничество“, обхваща секторите на културата, творчеството и културното наследство. В рамките ѝ се подкрепят проекти в областите на визуалните изкуства, фотография, танца, театъра, пърформанса, музиката, наследството, архитектурата, дизайна, цирка, фестивалите, модата, литературата и мултидисциплинарните проекти.

„Тази покана функционира като стимул за всички неправителствени организации, културни оператори и артисти, които работят усилено за реализацията на качествени международни партньорски проекти в рамките на ЕС и отвъд. Активното им участие в европейски програми и международни културни проекти, както и членуването в европейски мрежи, са жизненоважни за развитието им и тяхното позициониране върху световната карта на културните и творчески индустрии.”, споделя Десислава Панчева, която е ръководител на офис “Култура” към Бюро “Творческа Европа” – България и един от инициаторите на програмата за национално съфинансиране – “С всяка следваща година България е все по-сериозно представена като добър партньор, а вече можем да се похвалим и с нови проекти, водени от български организации. Изключително сме щастливи да бъдем част от този процес!”

От 2020 г. насам по програмата за национално съфинансиране са подпомагани дейности на стойност над  815 000 лв  в рамките на общо 19 проекта по “Творческа Европа”, между които Музей „Дом на хумора и сатирата“, Lindy Hop Bulgaria, Фондация „Музейко“, Регионална библиотека „Петко Рачев Славейков“ и т.н.. Националното съфинансиране позиционира българските партньори като финансово устойчиви и предпочитани за съвместни дейности. С всяка следваща година България е все по-сериозно представена като добър партньор, а национално съфинансиране гарантира устойчивост на този процес във времето.

Повече информация за активните конкурси и предстоящи крайни срокове ще откриете на сайта на Бюро „Творческа Европа“ – България: https://creativeeurope.bg/deadlines, а за предстоящата покана за национално съфинансиране следете сайта на Национален фонд „Култура“ –  https://ncf.bg/bg.

Сподели в: