Най-добрите рок песни

Най-добрите представители на класическата рокендрол школа от 50-те и 60-те години на миналия век вече имат свой нов аудио храм.
“Ка Мюзик Плюс” представят амбициозната колекция The Greatest Rock’n’Roll Songs, която събира на едно място 18 парчета, които винаги ще бъдат актуални.

Незабравими изпълнения
от Краля на Рока Елвис Пресли, Рой Орбисън, Чък Бери, Джери Лий Луис, Литъл Ричард и много други за първи път заедно в нов албум, в който наистина няма слаба песен. Колекцията представя историята на рокендрол музиката в парчета, оглавили или попаднали поне в топ 10 на музикалните класации в средата на миналия век. Aлбума The Greatest Rock’n’Roll Songs можете да поръчате и онлайн от магазина www.hitbox.bg.

Друг исторически момент, запечатан в настоящата колекция е изпълнението Tequila на The Champs – първият инструментал, оглавил американската класация. През 1959 г. пък латино-рок изпълнението печели и Grammy за най-добро ритъмендблус парче.

Пътешествието сред най-популярните в средата на миналия век парчета продължава през Iko Iko на The Dixie Cups. Изпълнение, смятано за класическо за стандартите на Ню Орлиънс аренби стила, и представено от дамското трио в състав сестрите Barbara Ann и Rossa Lee, и братовчедка им Joan Marie. Парчето е записано съвсем случайно – според момичетата те знаели песента от своята баба и си я припявали често в почивките между репетициите. Мениджърът им случайно чул мелодията и им предложил да я запишат – експеримент, който скоро се оказал изключително успешен. Реална случка по време на “танцова забава”, включваща красива дама, суетен младеж и неговите “велурени сини обувки” пък вдъхновява Carl Perkins да напише Blue Suede Shoes. Песента се смята за първото рокабили изпълнение в историята, съчетаващо елементи от блус, кънтри и поп музиката, и е композирано по време на турнето на музиканта с Johnny Cash и Elvis Presley. По-късно Perkins е определен за Кралят на Рокабилито. Long Tall Sally пък оригинално е записано от Little Richard, a по-късно се превръща в едно от най-преработваните парчета в историята – със стотици кавъри, най-известните сред които са тези на The Beatles и The Scorpions.

Various Artists – “Тhe Greatest Rock’n’Roll Songs”

1. Bill Haley & His Comets – “Rock Around The Clock” (2:13)   
2. Little Richard – “Good Golly Miss Molly” (2:08)
3. Jerry Lee Lewis – “Great Balls Of Fire” (1:52)
4. Elvis Presley – “Don’t Be Cruel” (2:03)
5. Gene Vincent – “Be-Bop-A-Lula” (2:46)
6. Chuck Berry – “Roll Over Beethoven” (2:20)
7. Little Eva – “The Loco-Motion” (2:27)
8. Lesley Gore – “It’s My Party” (2:18)
9. The Isley Brothers – “Twist & Shout” (2:31)
10. Roy Orbison – “Ooby Dooby” (2:10)
11. The Archies – “Sugar Sugar” (2:46)
12. The Crystals – “Da Do Ron Ron” (2:19)
13. The Champs – “Tequila” (2:12)
14. The Dixie Cups – “Iko Iko” (2:05)
15. Carl Perkins – “Blue Suede Shoes” (2:17)
16. The Drifters – “Money Honey” (2:59)
17. Little Richard – “Long Tall Sally” (2:06)
18. Bill Haley & His Comets – “Johnny B. Goode” (2:41)

Сподели в: