Най-добрите места в Турция за всеки пътешественик

Навярно си мислите, че Турция е преди всичко плажове и разбира се Истанбул, но това е далеч от истината! Турция е огромна страна, пълна с невероятни места, антични градове, природни феномени, морски курорти … списъкът може да продължи до безкрай. В Турция има буквално по нещо за всеки. В тази статия ще ви разкажем за всички онези приказни места, които да посетите, независимо какво ви допада повече – история, плаж, природа, нощен живот, приключения и колко още много.

Ако искате да се отдадеш на почивка

Искате да се отпуснете, да хванете тен и да се насладите на летните, определено трябва да се отправите на юг и да посетите един от многото туристически курорти на южното крайбрежие. Разположени на Егейско и Средиземно море, популярни курорти за почивки в Турция са Кушадасъ (близо до Измир, така че е идеален за съчетание на почивка и градска култура), Бодрум (космополитен, с много китни градчета, красив замък и нощен живот, Мармарис и неговия Ичмелер (страхотни плажове и купон), Алания и Сиде с тяхната романтика, списъкът продължава. Да не говорим, че повечето курорти по южното крайбрежие са подходящи и за еднодневна екскурзия до островите на Гърция!

Ако жадувате за нощен живот

Повечето хора са доста изненадани, когато видят толкова активен нощен живот в Турция. Разбира се, не е навсякъде, в някои от по-малките градове все още са по-традиционни и предлагат повече таверни, но ще намерите и много международни и модерни барове. Таксим и Бешикташ в Истанбул са идеални за почитателите на партита, но Измир и Анталия също ще отбележат точки. Таксим е дом на някои сериозно шумни нощни клубове, ако точно това търсите! Като алтернатива, плажните курорти на южното крайбрежие, като Мармарис, Гюмбет, Бодрум и Алания, също имат много барове и нощни клубове, на които да се насладите.

Ако искате да се отдадете на шопинг

Няма нещо, което не можете да намерите в Истанбул – всъщност Таксим е идеалното място за посещение на магазини от градската мода,  но интересни са и огромните молове в града, като Cevahir, Mall of Istanbul и др. Измир също е страхотно място за пазаруване, с няколко мола и много международни марки. Ако искате традиционни сувенири, ще ги намерите на повечето места, но не можете да победите Капалъ чарши на Истанбул по избор и автентично изживяване!

Природни чудеса за теб

Една от най-емблематичните снимки свързана с Турция като дестинация са балоните с горещ въздух над Кападокия. Странният пейзаж наоколо е нещо, което трябва да се види, а така наречените „приказни комини“, образувани от столетия на скална ерозия, са наистина великолепни. Можете дори да отседнете в традиционен пещерен хотел! Алтернативно или евентуално също се отправете към националния парк Сакликент в Анталия. Можете да се отдадете на каньонинг, скално катерене, плаване надолу по реката, но е наистина спиращо дъха каквото и да решите да правите.

Памуккале е една от най-добрите атракции в Турция за всеки. Независимо дали любител на такива гледки или не, несъмнено ще бъдете впечатлени от изключителните характеристики на този огромен термален извор. Този естествен обект на ЮНЕСКО за световно наследство се намира във вътрешността на югоизточна Турция, но е достъпен с еднодневно пътуване от големите крайбрежни курорти. Хилядолетия безкраен воден поток и минерални находища са създали зашеметяваща колекция от травертинови тераси, чиста вода и снежнобял варовик, блещукащ на турското слънце. Още от древността хората са посещавали тези горещи извори и басейни, когато е било мястото на римския град Йераполис (Свещения град).

Ако искате история

Турция е пълна с история и ако искате да разгледате есенцията, трябва да се отправите към югоизточния регион. Докато пътуването до там не е забранено по никакъв начин и е относително безопасно, при условие че сте внимателни, определени ограничения и места не са идеални за посещение. Много правителства предупреждават гражданите си да не отиват в граничната зона със Сирия например. Това е доста жалко, защото Мардин, който не е твърде далеч от сирийската граница, е една от най-старите и исторически части на Турция. Въпреки това, най-доброто място в Турция за история, ако не и в целият свят, е Истанбул. Тук има повече исторически забележителности, отколкото някога ще имате време да посетите!

Разположен близо до днешния град Селчук на югоизточното крайбрежие на Турция, Ефес е една от най-величествените древни руини в света. Сега обект на световното наследство на ЮНЕСКО, Ефес е едно от най-добрите места в Турция за наслада от древната архитектура и история. Някога е бил дом на легендарния храм на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят. Едновременно с това други емблематични сгради включват внушителната Библиотека на Целз, Портата на Август и Гробницата на Йоан Апостола. Ако имате време да посетите само един исторически обект в Турция, това трябва да бъде Ефес.

Ако искате автентична култура

Всяко едно селце! Много туроператори ще ви отведат в местните села и ще ви позволят да видите местния начин на живот. Ако посетите градове и населени места, със сигурност ще видите част от него, но обикновено докоснато от съвременния начин на живот. Добрата новина е, че има много села в близост до основните туристически курорти на южното крайбрежие, така че това е нещо, което можете да направите, ако наемете и кола. Турците по природа са много гостоприемни и гостоприемството е на първо място в списъка им. Ако срещнете местно семейство и те ви поканят в дома си, вие ще бъдете късметлия по отношение на кулинарните изкушения, които ви очакват!

Толкова много думи идват на ум, когато видите красотата на Турция. Не само красиви, но и уникални, не само гледки, но и незабравими иживявания. Турция е една от най-добрите туристически дестинации в света и трябва да бъде в списъка на всеки пътешественик, защото тук има по нещо специално за всеки!

Сподели в: