Над 30 проекта от изминалата година показва второто издание на изложбата „Преглед на българския дизайн“

 

 

Над 30 постижения и добри идеи на български дизайнери, екипи и агенции от последната една година ще бъдат показани в изложбата Преглед на българския дизайн. Изложбата е част от втория Фестивал за дизайн Мелба, а селекцията е на Студио Комплект, които са автори и на идеята и реализацията на фестивала. Откриването на Преглед на българския дизайн е на 7 ноември, четвъртък, от 19:00 часа в пространството ПОРТ.А.

 

Селекцията в изложбата е субективен поглед по темата “български дизайн” и се опитва да обхване максимално много категории, като графичен дизайн, брандинг и идентичност, продуктов дизайн, керамика, интерактивен дизайн, илюстрация, анимация, мода и текстил, социален дизайн и други. Сред участниците в изложбата са авторите на визуалната идентичност на Пловдив 2019, най-голямото студио за създаване на шрифтове – Fontfabric Type Foundry, новият моден бранд Lame God, организацията Fine Acts, инициирала множество влиятелни социални кампании в последната година и др. Автор на експозиционния дизайн на изложбата е Ева Вентова.

 

 

“Горди сме, че за втора поредна година успяваме да материализираме в изложба постижения на дизайна, които според нас са ярък спомен в колективната памет за сегашното състояние на българската визуална култура”, казват Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект. “Преглед на българския дизайн е естествено продължение на онлайн архива Мелба, както и на срещите на живо с местни герои на дизайна през годината. Целта на Мелба активностите е в крайна сметка да разкриват влиянието на дизайна върху живота ни в различни аспекти.”

 

Melba Sofia Design Festival 2019  включва още международен симпозиум на 9 ноември от 10:00 до 19:00 часа, в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК), с участието на осем изключителни световни имена в дизайна; независима филмова програма с шест заглавия с обща тема дизайн в Generator, архитектура и визуални изкуства и парти с канадската DJ Heidy P.

 

Ранни билети за целия фестивал (100 лв.) и само за симпозиума (80 лв.) са на по-ниски цени до 1 ноември. Фестивалният билет включва достъп до Международния симпозиум, шест филмови прожекции и откриващо парти с DJ. Билетите са достъпни ТУК.

 

Участници в Преглед на българския дизайн 2019:

Стела Петкова, Punkt & typedepot, Punkt, Poststudio, Unit, Maria Nalbantova, 05 studio, Filip Boyadjiev / FULLMASTERS, Nikoleta Nosovska, Letter Collective, Виктория Стайкова, Fontfabric Type Foundry, Ilian Iliev, Андреа Попйорданова, Деница Бояджиева, Теодор Георгиев, sa6ettuLame God, Деси Баева, Compote Collective, Fine Acts, Nomad.ist, ТЕЗГЯХ / Twisted Mud, Марина Драгомирова/ Furthermore, FUNKT furniture, VOOOD, Archabits – esnaf toys, Емилия Емилова, 45 Street, Stinky Socks, Neva Balnikova, Evgeniya Tsancova Jewelery, Ева Вентова

 

Цялата програма на Melba Sofia Design Festival 2019 е тук.

 

Melba Sofia Design Festival е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА и са продължение на лансирания в края на 2017 г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура “Динамичен архив за български дизайн МЕЛБА” | melba.bg.n

Сподели в: