Млад артист на Кралското филхармонично общество с рецитал в София

Британската пианистка Клер Хамънд гостува на камерните концерти „Мотив“

Една от най-прочутите европейски звезди на клавирното изкуство, британската пианистка Клер Хамънд ще дебютира на софийска сцена с рецитал в поредицата „Мотив“ на 20 ноември 2018г. от 19:30ч. в къща-музей „Борис Христов“ на ул. „Цар Самуил“ №43. Според британското издание The Telegraph, Клер Хамънд е пианист с „невероятна енергия и замах“, изградила е „репутация за брилянтно креативни концертни програми“ (BBC Music Magazine, ‘Rising Star’) и е носител на наградата Кралското Филхармонично общество „Млад Артист“ в признание за нейните изключителни постижения.

Пианистката ще представи изключително разнообразна програма, включваща соната от Хайдн с почти оркестрова звучност, изумително виртуозния втори опус етюди от Шопен, селекция от магичните прелюди на Дебюси, необичайната звучност на „Сахират“ от Бенджамин Атахир и прочутата втора соната от Рахманинов.

АРТИСТКАТА

Акцентите в тазгодишната програма на Клер Хамънд включват концерт в Кралската фестивална зала с Оркестър Филхармония и поредица от три концерта на Международния фестивал на изкуствата в Белфаст, излъчени като част от поредицата обедни концерти на BBC Radio 3.

През сезон 2017/18 Клер изпълнява Концерт за пиано и ветрове на Едуин Роксбърг със Симфоничния оркестър на Би Би Си Радио под палката на Майкъл Сийл и Концерт за пиано на Пануфник с Варшавската филхармония с маестро Йасек Каспшик. Пианистката изпълнява световната премиера на Клавирния концерт на Мисливечек с Шведския камерен оркестър и диригент Николъс Макгеган за BIS Records. Би Би Си Радио 3 и Филхармоничният оркестър на Кралския филхармоничен оркестър в Ливърпул съвместно възглагат на композитора Кенет Хестет да напише концерт за Клер, който да бъде представен през 2019 г. с Националния оркестър на Уелс на Би Би Си Радио.

Последният диск на Клер за БИС с музиката на Кен Хескет, е посрещнат възторжено, като британското издание The Obverser я описва като „звезден преводач на съвременната музика“. Нейният предишен диск „Etude“ получава единодушно признание от критиците за неговата „непоколебима бравура и убедителност“ (Gramophone), докато BBC Music Magazine заявява, че „този масив от магии не е за слаби сърца“. „Etude“ и „Reflections“ – предишният диск на Clare с музика от Андрей и Роксана Пануфник, са включени в „In Tune“ и „CD Review“ на Би Би Си Радио 3 и в радио предавания в Швейцария, Швеция, Холандия, САЩ и Канада.

През 2015 г. Клер свири в зала „Барбикан“, където „Гардиън“ я описва като „заслепяващ атлет“ и записва дискове за Sony, BIS и Signum. Тя също така прави дебюта си като младата версия на героя на Маги Смит „Miss Shepherd “ във филмовата адаптация на Алън Бенет, „Дамата в микробуса“, режисирана от Ник Хитнър. През 2014 г. Клер организира турне по повод 100-годишнината на Пануфник в Полша с редица концертни и рецитални изпълнения под егидата на Международния Фонд за Развитие на Британски съвет за артисти. Нейният дебютен рецитал на фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава е записан и излъчен по Полското радио. Клер съорганизира и менажира фестивала „Пануфник 100: семеен празник“ с Бродски квартет в Кингс Плейс в Лондон, който е приет като „кулминацията на стогодишнината на Анджей Панфуник“ (The Telegraph).

Съвременната музика представлява важна част от работата на Клер. Тя е направила 35 световни премиери, включително и такива на големи произведения на композиторите Робърт Сакстън, Майкъл Бъркли, Джон Маккабе и Арлен Сиера. Сред последните са премиерите и записите на концерти за тромпет и пиано от Джефри Гордън, Тоби Йънг и Нимрод Боренщайн със Симон Дебрюсле и Английския симфоничен оркестър, които ще бъдат издадени от Signum Records.

Активен камерен музикант, Клер е работила с квартетите Бродски, Енделион, Бадке, Данте и Пиати, както и с Хенинг Крагеруд, Андрю Кенеди, Дженифър Пайк, Филип Графин и Лорънс Пауър.

Клер завършва бакалавърска степен в университета в Кеймбридж, където получава двойна първа степен в музиката, след което прави следдипломна квалификация с Ронан О’Хора в Училището по музика и драма „Гилдхол“ и с професор Риан Самуел в City University London. През 2012 г. завършва докторска степен с тема „Клавирни концерти за лява ръка от 20-ти век“ и е търсена като лектор, редовно изнасяйки презентации за изследователски поредици в различни университети в Обединеното кралство. През 2014 г. Работи с френската пианистка Ан Кефелек по програмата за менторство на Филип Ленгридж, ръководена от Кралската филхармонична асоциация.

Клер е благодарна за подкрепата на благотворителния фонд „Фиделио“, „Помощ за музикантите в Обединеното кралство“, Stradivari Trust, Ambache Charitable Trust, Британско-корейско дружество, Chandos Memorial Trust, Фондация Върнън Елис, Полския културен институт, RVW Trust, Британски съвет, Arts Council England, John S Cohen Foundation, фондация „Бритън-Пиърс“ и фондация „Хинрихсен“.

КАМЕРНА АРТ КОНЦЕПЦИЯ

Мотив: ХАМЪНД е част от известния, вече 4 годишен, цикъл за камерна музика МОТИВ, който тази година представя изключително амбициозна програма с артисти от Полша, Великобритания, САЩ, България, Русия, Узбекистан, Испания и Франция.

Камерен цикъл МОТИВ – всеки месец българската публика има щастието да преживее по едно събитие с изпълнители, наградени от престижни европейски и световна конкурси, които концертират на легендарни световни сцени.

Неподражаемите по рода си камерни вечери дават нов облик на музикалната сцена – изпълнителите представят изкуството си в интимна и елегантна атмосфера, в артистичната среда на домът на легендарния български бас Борис Христов, в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин.

Местата в залата са не повече от 50, а организаторите допълват специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

БИЛЕТИ

на www.motifconcerts.info

на касите на Eventim в страната

онлайн на http://www.eventim.bg/bg/bileti/motiv-hamnd-sofi-ka-muze-boris-hristov-507710/event.html

преди събитието в Къща-музей „Борис Христов“.

Местата са ограничени.

Сподели в: