„Мина“ на Весела Фламбурари – приключения в света на българските приказки и легенди

Българските приказки и легенди винаги са били вълнуващи, но понякога са еднообразни. Поредица “Мина” на Весела Фламбурари съдържа много от тях, но пречупени през съвсем необичайна гледна точка. Читателите са пленени от историите на Мина и нейните приятели. Ето как започва всичко….

Мина е момиче, израснало и живеещо в близост до училището с пансион за талантливи деца помещаващо се в двореца в Балчик. Повечето деца или я избягват, или се опитват да я наранят колкото се може повече. Единствените, които дружат с нея са две момчета (близнаци) на име Янил и Китан. Вечерта преди Бъдни вечер всички деца се прибират за ваканцията, но бабата на близнаците не може да отиде да ги вземе, затова и те, като Мина, остават в училището. Докато тримата се разхождат, Мина разказва приказка. Скоро след края на разказа  като гръм от ясно небе се появява един дървен кош, който ги засмуква и пренася в Горния свят – светът на българския фолклор. От там започват множеството им приключения.

Тази поредица се харесва на деца и родители из цяла България с необичайните си сюжет и герои.

Илюстрация: Миа Лазарова

Весела Фламбурари е родена на 17 януари 1967 г. в гр. Добрич в семейството на Мими и Никола Богданови. Омъжена е за д-р Василис Фламбурарис. Завършила е НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в гр. София, България за специалността: “Актьорско майсторство за куклен театър” и СУ “Климент Охридски” в гр. София, България за преквалификационна степен по „История и теория на световната култура“.Тя е автор на множество приказки, романи, пиеси, статии и рубрики за детска литература.  Наградена е с: Национална награда за детска литература “Петя Караколева”, България; Национална награда за принос в детското книгоиздаване “Константин Константинов”, България; Plaketa “Mali Princ”, Босна и Херцеговина; Национална награда „Най-добър детски фантаст“, България.

Още за автора

3-те закона на детското четене на Весела Фламбурари

Весела Фламбурари : „Мина, магиите и бялата стъкленица“ е за малки и големи читатели на фентъзи

Весела Фламбурари: Искам светът да стане забавен, смешен, умен, влюбен и дори мъничко сантиментален

Сподели в: