Лятно турне на Музикалния театър и балет „Арабеск”

В юбилейния си сезон, когато честват 100 години от професионалното начало на оперетата в България и 50 години от създаването си, Музикалния театър и балет „Арабеск” тръгват на лятно турне във Варна, Бургас и Велико Търново.

Балет „Арабеск“ гостува с най-ново си заглавие „Ромео и Жулиета“ на 6 юли в Летния театър във Варна, а на 7 юли открива програмата на Фестивала на сцена „Крепост Царевец” във Велико Търново. Начало на спектаклите – 21 часа.

„РОМЕО И ЖУЛИЕТА” – Балет „Арабеск”

Музика  – Сергей Прокофиев

Хореография –  Боряна Сечанова

Сценография  – Иван Токаджиев

Костюми – Николина Костова-Богданова

Диригент  – Константин Добройков

Участват танцьорите на Балет „Арабеск”.


Балет „Арабеск“ представя най-великата любовна история на всички времена. „Ромео и Жулиета” е модерен танцов прочит на пиесата на Шекспир с неповторимата музика на Сергей Прокофиев. Хореографът Боряна Сечанова поставя въпросите за тогавашните и сегашните представи за любовта, за доброто, отговорността и мястото на човека в мирозданието.

В историята на трупата постановката на Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски, специално за „Арабеск“. Постановката печели наградата за съвременна хореография на VI-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на Прокофиев.

На 8 юли в Летния театър във Варна и на 10 юли в Летния театър в Бургас Музикалния театър представя „Царицата на чардаша” от Калман – царицата на всички оперети. Начало на спектаклите – 21 часа. Диригент в Летния театър във Варна е маестра Любка Биаджони. Гостуването на постановката на Музикалния театър „Царицата на чардаша” на 10 юли в Бургас е в рамките на Музикалните празници „Емил Чакъров” 2018

„ЦАРИЦАТА НА ЧАРДАША” от Имре Калман

Режисьор – постановчик  – Адриан Холендер

Режисьор –  Марияна Арсенова

Диригент – постановчик – Любка Биаджони

Диригент – Юли Дамянов

Сценография и костюми – Иван Савов

Хореограф – Мариан Стефанов

Хормайстор – Людмил Горчев

Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър. В Бургас – с участието на оркестъра на Държавна опера Бургас – диригент Юли Дамянов.

Зрителите ще видят една класическа и в същото време модерна трактовка на оперетата на Калман, която ни пренася в бляскавата атмосфера на Австро-Унгарската империя. Модерното в нея е не само динамиката на действието, но и взаимоотношенията между героите. Публиката ще се наслади на музиката на Калман с нейната богата оркестрация, увличащото либрето, динамичната хореография и красивите костюми и сценография.

„Моята цел като режисьор е да докосна публиката чрез една от най-обичаните оперети в света” – споделя австрийския режисьор-постановчик Адриан Холендер. „В „Царицата на чардаша” любовта се извисява и над най –нерешимите социални различия и конфликти.”

В навечерието на премиерата в Музикалния театър дъщерята на Имре Калман, Ивон Калман, изпрати писмо до екипа на новата постановка с пожелание за успех на знаменитата оперета на баща й. „За мен е огромно удоволствие да зная, че творчеството на баща ми е толкова обичано и ценено в България” – пише Ивон Калман. „Знам, че във вашата страна оперетата има голяма традиция. Изпращам моите най-добри пожелания за бъдещия успех на „Царицата на чардаша” на Музикалния театър”– написа още Ивон Калман.

На 11 юли от 19:00 часа Музикалния театър ще представи концерта „Празник на оперетата и мюзикъла” в Държавна опера Бургас. На него ще прозвучат най-обичаните и популярни мелодии от света на мюзикъла и оперетата.

Заповядайте на лятното турне на Музикалния театър и балет „Арабеск” през юли!

Сподели в: