Литературно четене за Международния ден на ромите

На 7 април, от 18,00 часа, в зала 1 на Общински културен институт Дом на културата „Красно село“ ще се проведе Празник на ромската култура и изкуство. Поводът е Международният ден на ромите, който от 1992 г. се чества традиционно на 8 април. Организатори на събитието са Дирекция “Култура” на Столична община и Асоциацията за развитие на София.

Програмата включва литературно четене с участието на ромските поети Георги Парушев, Валери Леков и Сали Ибрахим, музикални изпълнения на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, дискусия за ролята на ромската култура и изкуство в София, особено в настоящия период, когато София, с подкрепата на Югозападния регион, кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 г.
Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет ще поздрави участниците в празника.

На 7 април, Столична библиотека открива временна целодневна читалня с ромска литература.
* * *

Георги Парушев е член на Съюза на писателите и е издал две стихосбирки. Романът му „Хамали на илюзии“ е преведен на английски и ромски език. Авторът е носител на две национални награди за поезия и на награда на Министерството на културата за принос в българската култура.

Валери Леков е актьор по душа, писател, журналист и сатирик, сътрудник на БНР. Познават го в ромската махала в Кюстендил, където се е родил, но и не само там, със скечовете, които съчинява и играе, с неговите рими. Участва като водещ в събития по програмите „Столични райони“ заедно с Яница Маринова, доброволец в кандидатурата на София 2019.

Сали Ибрахим е известна ромска поетеса. Била е депутат в Световния ромски парламент, член е на Сдружението на българските писатели, преводач на испански, полски и сръбски. Тя е основател на Народното читалище „Елит – Център за ромска култура-2002“. Нейни са стихосбирките „Космична любов“ и „Гривна за Ева“. „Скитница в Космоса“ печели испанския конкурс „Мистична поезия“, а „Цигански видения“ получава първа награда за поезия на президента на Италия през 2002 г.

Сподели в: