Кралски модни правила и кой носи дамски комплекти

 

Когато става въпрос за дамска мода, като че няма граници за цветове, материи, шарки и десени, за модели и дължини. Модата е толкова различна и бързопроменяща се, че ако днес едно нещо е на върха, утре може да се окаже тотално демоде. Но наред с това има и класики, които винаги ще бъдат актуални и винаги остават на гребена на вълната. Малката черна рокля, бялата риза, блейзерът, коженото яке….всичко това са тоалети, които, когато и да облечете, няма как да сбъркате. Такива са и дамските комплекти тоалети. Без значение дали е с къс или дълъг панталон, дали е пола или рокля, красивите и качествени тоалети няма как да излязат от мода и трябва да бъдат неизменна част от гардероба на всяка, уважаваща себе си дама.

И ако в световните фешън тенденции има десетки и стотици варианти за комбинации, не така стоят нещата с едно общество, където всичко е строго регулирано и където властват железни правила по отношение на стил, цветове, дължини и дори начин на носене на дрехи и аксесоари. Според кралските модни закони е по-добре да бъдеш прекалено облечен, отколкото недооблечен, така че тук за компромис не може да става и дума. 

Кралски семейства от цял свят спазват много специфичен и строг ръководство за стил. И въпреки че през цялото време трябва да е трудно да изглеждаш примитивен и правилен, има няколко задължителни правила, които определят модата вече десетки години.

Ето някои от най – интересните, които идват от британския двор:

  1. Ярките цветове са позволени само за кралицата.

Да, тя носи комплекти – пола със сако. При това много ярки, все пак иска и трябва да бъде забелязана. Факт е, че по време на своето десетилетно управление кралица Елизабет II е носила всеки (да, всеки!) цвят на дъгата. Униформата й обаче е доста целенасочена: с нея тя иска да си гарантира, че обществеността може да я види в тълпата.

  1. Шапките за жените са задължителни.

Кралският етикет изисква такива да се носят от жените на всички официални събития. Това е уговорка, датираща от 50-те години на миналия век, време, когато жените започват да махат шапките си, когато излизат на публични места. Но все пак кралицата държи те да останат в кралския двор.

  1. Тиарите, тиарите – те са като сватбен пръстен.

В 18 ч – долу шапките и сложете тиарите! Но….само за омъжените! Диадемите означават статуса на една връзка. Така любопитните ергени ще знаят дали една жена е заета или не.

  1. Младите принцове никога не носят панталони.

В гардероба на принц Джордж и принц Луи няма спортни панталони с динозаври. Подобно на баща си, принц Уилям и чичо му Хари, те присъстват на публични събития, носейки интелигентни къси панталони и никога дълги такива.

  1. Ръкавици като средство за защита.

Разбира се, те са модерни. Но ръкавиците са и мярка за безопасност, предпочитана от кралицата, когато присъства на официално събитие, на което се изисква тя да се ръкува с много хора. Аксесоарът, който е специално създаден от кралски производител на ръкавици, почти винаги е черен или бял, и е изработен от памук и найлон, което помага за разпространението на микроби.

Ето и един интересен факт. Забележително изключение от правилото е била принцеса Даяна, която е предпочитала в действителност да държи ръцете на тези, с които се срещна по време на публични посещения. Може би затова неслучайно е наречена „Принцесата на народа“!

  1. Палтата не се свалят

Етикетът забранява на членовете на семейството да махат публично най-горните си дрехи, защото това се смята за „неприятно действие“. Така че, ако температурата е прекалено висока, херцогините ще трябва да я изтърпят.

  1. Ноктите трябва да се поддържат семпли

Ярките цветове са запазени само за гардероба на кралицата. Правилата гласят, че ноктите на ръцете трябва да са в практичен и естествен нюанс, което означава, че кралските маникюристи предпочитат бледо розови и прозрачни лакове.

Сподели в: