Кралете на суинга идват в София

На 22 декември в зала 1 на НДК от 19 ч. у нас ще гостува световноизвестният оркестър на Глен Милър. Празничният концерт, включен в програмата на Новогодишния музикален фестивал на НДК, ще ознаменува 65 години от смъртта на едно от най-големите имена в джаз музиката – големия Глен Милър – джаз-музикант, тромбонист, композитор, оставил сериозна следа в развитието на джаз музиката.

Глен Милър Оркестра ще видим в София под  ръководствто на диригента Вил Салден, а концертната програма, която ще бъде представена, е със заглавие The Very Best of Swing, пресъздаващ историята на суинга от 1940-та година до 70-те и 80-те на миналия век в изпълнение на първокласни инструменталисти и солисти.

Вил Салден продължава делото на Глен Милър през 1978 г., когато прегръща  магическата формула на маестрото: „Всеки бендлидер или аранжор мечтае за новаторски звук, който не може да бъде сгрешен и който се разпознава още с първите акорди.“

Вил Салден, перфекционист по природа, изисква максималното от всеки един от членовете на бенда. Оркестърът се развива с много труд и репетиции, както и благодарение на многобройните турнета и участия в радио и телевизионни предавания. В резултат – днес е един от най-популярните оркестри в света. Програмата му е постоянно наситена с концерти, интервюта, сътрудничество и съвместни изяви с артисти и участия във фестивали.

На 16 март 1990 г. на специална церемония президентът на „Глен Милър Продакшънс” г-н Дейвид Маккей определя Вил Салден за ръководител на Глен Милър Оркестра за Европа.

Сподели в: