Заключителна сесия на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ 2018

Комисар Мария Габриел взе участие в заключителна сесия на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ 2018.  Известни са и носителите на Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“

В заключителната си реч в рамките на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ 2018 на 9 ноември Мария Габриел, комисар по цифровата икономика и общество и патрон на форума, подчерта, че въпреки предизвикателствата, библиотеките са пазители на богатото културно-историческо наследство на Европа и предоставят уникално културно пространство. Цифровизацията на библиотечните ресурси ги прави достъпни, независимо от времето, пространството и физическите предизвикателства. Мария Габриел обеща в качеството си на комисар да търси и осигурява подкрепа за библиотеките.

По време на форума експерти от България, САЩ и Европа обсъдиха предизвикателствата пред съвременните библиотеки като субект и обект на цифровата трансформация, представиха добри примери от страната и чужбина за въвеждането на интегрирани библиотечни системи, споделена дигитализация на писменото културно-историческо наследство, разработването на платформи за онлайн обучение и др.

На тържествена церемония в четвъртък вечер бяха връчени и вторите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“. Петчленно жури с председател доц. Георги Лозанов и членове проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева излъчи победители в четири категории – национална и регионална медия, спомоществовател и публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.

Победител в категория „национална медия“ стана Българското национално радио, отличено за редовното, последователно и задълбочено отразяване на дейността на българските библиотеки и техните инициативи.

Носител на наградата за регионална медия е новинарският сайт DGNEWS.EU (гр. Димитровград) за подкрепата му и добросъвестното отразяване на каузите, проектите и инициативите на Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в гр. Димитровград.

Сдружението за градски читални получи наградата в категорията „спомоществовател“ за приноса си към повишаване на интереса към четенето и литературата сред младите в цялата страна.

Община Казанлък пък е публичната институция, която беше отличена за значителната административна, финансова и логистична подкрепа за Общинска библиотека „Искра“ в гр. Казанлък.

Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени в изпълнение на мисията и целите ѝ за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Знакът на годишните награди е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на проект „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, в рамките на който 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес фондацията работи в партньорство с библиотеките за създаване на повече възможности за приобщаване на гражданите към цифровото общество. В настоятелството на фондацията влизат Министерството на културата на Република България, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националният дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюзът на народните читалища.

Допълнителна информация за Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ 2018:

Информация и статут на Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“:

Фондация „Глобални библиотеки – България“ във Фейсбук

Сподели в: