КОМЕДИЯ-ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ХИТ НА ОСКАР УАЙЛД С ПРЕМИЕРА В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

„Колко е важно да бъдеш сериозен” – 30 години след края на историятa героите отново попадат в трагикомични житейски ситуации, в продължение, написано от американския драматург Том Томас

„Животът е прекалено важен, за да говорим сериозно за него”.
Оскар Уайлд

Как се развива историята на Гуен, Алджи, Сесили, Ърни, Бренда и Уили Джукс, зрителите могат да видят в най-новия спектакъл на Народния театър, режисиран от Бойко Илиев – „КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН /ГОДИНИ ПО-КЪСНО/”, изиграна от впечатляващ актьорският състав – Добринка Станкова, Антон Радичев, Милена Атанасова, Кирил Кавадарков, и младите Славена Зайкова и Цветан Пейчев.
В „КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН /ГОДИНИ ПО-КЪСНО/” Том Томас пренася героите отново в 1933 година, когато Хитлер идва на власт в Германия, Голямата Депресия и Краха на Уолстрийт са в разгара си…. А също и бомбардировките, тъгата по отминалите години и… блестящата алегория на един изгубен щастлив живот с празните тенджери вместо каски на главите…

„Светът се срива, заприличал е на спукан балон, Мусолини напада френската ривиера и принуждава хората да бягат, наметнали кожените си палта и наниза от перли… Какво от това, че хер Хитлер хвърля бомби над Лондон, без цел и посока. Фойерверките са впечатляващи, но достатъчно е да сложиш една тенджера на главата си, за да се почувстваш отново по-добре, особено, ако на главата ти е попаднала онази тенджера, в която съпругата ти готвеше прекрасната ирландска яхния… И толкова е хубаво да отпиеш от онова любимо шотландско уиски, което така бързо може да те приближи към Щастливите дни, когато бяхме млади, волни и свободни и никой не можеше да ни каже къде точно да си изстръскваме лулата или да не си качваме краката на „изисканата” табуретка… Времето минава, камбанката бие, но винаги може да се намерят сили и желание за още една лудория, която да ни даде увереност, че животът продължава и насладата от това никой не може да ни отнеме….”, казва Бойко Илиев за пиесата.

Пиесата на Оскар Уайлд “Колко е важно да бъдеш сериозен” е написана през лятото на 1894 г. Премиерата е била на 14 февруари 1895 г., в театър „Сейнт Джеймс“ в Лондон и се счита за негово върховно постижение от повечето критици и изследователи. Поставяна на всички големи световни сцени и многократно филмирана.

ЗА АВТОРА
Том Томас (1935 – 2015) е роден е в гр. Лорънс, Пенсилвания – миньорско градче западно от Питсбърг. През 60-те години на ХХ век режисира театрални представления и мюзикъли в Питсбърг Плейхаус, Сивик Лайт Опера, Литъл Лейк Тиътър и в частния си театър на открито – Од Чеър Плейхаус. Първата му пиеса “Интервюто” е поставена за пръв път в Питсбърг Плейхаус, а през 1976 г. е пренесена на оф-Бродуей. През 1976 г. Том Томас се мести в Ню Йорк. Пиесите му „Център на действието”, „Близо до нулата”, “Колко е важно да бъдеш сериозен (без извинения)” са поставени на оф-Бродуей и в Лондон.
Том Томас е носител на множество награди, включително от Фондация Форд (1969) .

„КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН (ГОДИНИ ПО-КЪСНО)”
от Том Томас
Режисьор БОЙКО ИЛИЕВ

Превод –Татяна Иванова, сценография и костюми – Милена Пантелеева, музикална картина – Сашко Младенов

Действащи лица и изпълнители:
ГУЕН – ДОБРИНКА СТАНКОВА
АЛДЖИ – АНТОН РАДИЧЕВ
СЕСИЛИ – МИЛЕНА АТАНАСОВА
ЪРНИ – КИРИЛ КАВАДАРКОВ
БРЕНДА – СЛАВЕНА ЗАЙКОВА
УИЛИ ДЖУКС – ЦВЕТАН ПЕЙЧЕВ

Драматург на постановката – Розалия Радичкова, втори асистент режисьор – Ренета Икономова, Боряна Митева, композитор на музиката е Сашо Младенов.

Художник на плаката и програмата – Янина Петрова, фотограф – Божидар Марков

Премиера – 15 май 2018 г.
Сцена на IV етаж
1065 – та премиера от 1904 г.

Сподели в: