Киноработилница „В няколко кадъра“ 7-13 юли 2018

Екип от доказани професионалисти са лектори по време на Киноработилница “В няколко кадъра”

В началото на пролетта Semperia Films обявиха официално, че през лятото на 2018г. за трети път ще проведат своята Киноработилница, в това издание под надслов „В няколко кадъра“ и отново ще дадат възможността на 30 младежи на възраст 13-19 години да разберат повече за реалния процес по правене на кино. На желаещите да се включат в безплатната седмица от уъркшопи бяха предоставени няколко седмици, през които да докажат мотивaцията си и истинския си интерес към киното, като запишат кратко видео или разкажат в писмена форма защо точно те трябва да са част от участниците.

„Тази година с колегите, които правихме селекцията, бяхме много затруднени в избора си – от една страна, интересът към Киноработилница досега не е бил толкова висок, а от друга – процентът качествени кандидатури беше изключително висок. Честно казано, отложихме оповестяването на списъка с одобрените участници до последния възможен момент, защото бяхме изкушени да добавяме още и още способни млади хора“, споделя Катерина Борисова от Semperia Films, която е в основата на Киноработилница “В няколко кадъра”.

Ето защо, въпреки първоначалното обявените 30 места, в уъркшопите ще вземат участие 35 младежи, които ще работят в 7 групи по петима, като задачата на всяка група ще бъде за няколко дни да създаде свой собствен късометражен проект.

Разбира се, преди тази практическа част, участниците ще преминат през теоретични срещи с доказани професионалисти в областта на визуалните изкуства в България. Част от тях са:

Славян Стойчев /тема Операторско майсторство/ – стедикам оператор в популярни заглавия като „Възвишение“, “Дъвка за балончета“, „Шменти Капели“ и др. Съавтор и оператор е на няколко документални филми за Чернобил, войната в Сараево, Трагедията с контингента ни в Кербала, Ирак и др.

Елени Декидис /тема Основни на продуценството/- български продуцент, кастинг директор, актриса съосновател на Semperia Films. С повече от 6 години опит в продуценството и кастинга, през последните 2 години Елени работи по големи рекламни проекти за световни брандове като Douglas, HP, Green Flag; няколко чуждестранни реалити формата (Tatto Trippres, Total Divas), историческо предаване – The world of Byzantia.

Павлина – Калина Церовска /тема Монтаж/ – монтажист с дългогодишен опит, който включва: „Господари на ефира“ ( от 2015г. до сега), работа по филмите „Дунав Ултра“, „Откъснати цветя“, „THE ELEVATOR“; музикални клипове на Funky Miracle, Рут Колева, ALEXANDER; рекламни клипове на различни марки и компания; многобройни социални, научни и студентски продукции.

След като тези и още вдъхновяващи професионалисти в областта на киното в България споделят своите знания и умения, е ред на участниците: изработените от тях 7 късометражни филми ще участват в съревнование и след излъчването им пред жури, ще бъдат наградени най-добрите.

НАГРАДИТЕ:

По време на „Джобен Фестивал“ в София и събития, свързани с фестивала „Festival du cinema Bulgare“ в Париж ще бъдат прожектирани част от изработените по време на Работилницата филми – уникална възможност, която създава съвсем реална представа в тийнейджърите какъв би бил професионалният им път.

След завършване на Киноработилницата, до края на 2018г., част от заснетите късометражни филми ще бъдат изпращани за прожектиране и на други международни фестивали, за сметка на организатора Semperia Films – като част от наградния фонд на „В няколко кадъра“.

Всеки от учениците, който завърши успешно Работилницата, ще получи: грамота, билети за кино, специализирана кино-литература, възможност да се посети снимачната площадка на професионална видео или филмова продукция и др.

Киноработилница „В няколко кадъра“ ще се проведе в Културен център „G8“ от 7 до 13 юли, а проектът е финансиран от Столична програма „Култура“.

Киноработилницата през годините може да бъде разгледана тук

Събитието през юли 2018г. се намира тук

Сподели в: