Капка Касабова пред Kafene.bg: Да четеш е като да пътуваш. И това пътуване те променя

Капка Касабова е българо-новозеландска писателка, която пише главно на английски. Живее извън България от 17-годишна, през последните 15 години – в Шотландия. Тя е един от най-важните автори на художествена документалистика на Острова. Издала е няколко книги, сред които „Граница“, „Улица без име“, „Любов в земята на Мидас“ и други.

Касабова бе една от участниците в осмото издание на Софийския международен литературен фестивал, което се проведе онлайн от 10 до 13 декември. Вижте какво сподели тя специално за Kafene.bg.

-Г-жо Касабова, измина една странна и трудна година за всички нас. Какво си мислите в края ѝ?

Като всички нас, си мисля много неща, далеч не всичките лоши. Любопитна съм да видя как уроците на 2020 ще бъдат осмислени и приложени през 2021 – колективно и индивидуално, като основният урок е за планетарното равновесие и как да спасим това което остава от екосистемите на Земята, вместо да губим време и енергия в ялови конфликти и остаряли политики на разделението. Ясно е, че животът на тази планета не може – и не трябва – да бъде същият както преди пандемията.

– Как Ви повлия пандемията персонално и творчески – писахте ли повече и за какво?

Вървях пеша много, което беше по-важно от писането и четенето в този момент. Мога да пиша и да чета винаги, но не винаги съм си давала свободата да вървя толкова, колкото искам. Тази година вървях в Шотландия и в България, по планини, пътища, пътеки, и това е всъщност територията и тематиката на книгата върху която работя сега. Движението даде тласък на книгата, не обратното.

– А върху какво работите в момента?

„Еликсир“, книга за чудодейната връзка между хората и природата, с география – поречието на река Места.

– Смятате ли, че литературата прави хората и света по-добри?

Зависи от книга до книга, но като цяло да, разбира се. Да четеш е като да пътуваш и това пътуване те променя, прави те по-разбиращ, по-виждащ, по-емпатичен, по-жив и понякога по-здрав. Новалис е казал: „Писателите са трансцендентните доктори“.

– Бихте ли препоръчали три книги на читателите на Kafene.bg?

„България за напреднали“, съставена от Светлозар Желев, „Периодичната система“ на Примо Леви и „На смелите се прощава“ от Крис Клайв.

Сподели в: