„Камино: Пътят на завръщането“ от Тихомир Иванов

Премиерата на книгата ще бъде в литературен клуб „Перото“ на 5 декември 2017 г. от 18.30 ч.

Специални гости в програмата ще бъдат разследващият журналист на БТВ Росен Цветков и актьорът Атанас Атанасов. Заповядайте!

За книгата

Един мислещ, непримирим,млад и вече разочарован човек, който не вярва в лесните отговори, тръгва да дири себе си. За по-напряко – през Камино де Сантяго.Още от първата крачка знае, че пътуването навътре е самотно занимание, и смътно подозира, че завръщането ще е ново начало. Накрая вече го знае. За да е сигурен, че ще открие своите истини, избира прословутия 800-километров поклоннически маршрут, обрасъл със славата на себепознанието.

Трудността му прилича и той напуска с лекота „зоната си на комфорт“ – понятие, което при неговата търсеща природа винаги е под въпрос. Целта – да стигне на всяка цена до корена на своите психологически блокажи и житейски неуспехи, да провери „на терен“ основните постулати от психологическото познание, което е натрупал като любител. Твърде различно от традиционното религиозно поклонение, начинанието ще му помогне да открие и да разшири границите на своята персонална реалност, предизвиквайки егото. Младият поклонник сякаш сключва бартер с пътя– да му се посветиизцяло, а в замяна да получи лелеяното откровение за себе си. Вярва, че така щенамери мястото си в свят, който през първите десетилетия от живота му се е отнесъл твърде сурово към него.

Книгата е любопитна както заради самото приключение, така и с прецизния документален разказ за всички реалности на Ел Камино: особеностите на т.нар. Френски маршрут, изминатите километри, условията в албергетата, географските и исторически забележителности и т.н.

Експериментален литературно-хибриден жанр с чертите на остър психологически пътепис,„Камино: Пътят на завръщането“ще докосне читателя с оголения нерв на една страстно жадувана духовна трансформация.

Буен Камино, читателю!

Дарина Цветкова, редактор

Рецензия:

Всяко пътуване съдържа в себе си идеята за завръщане. В „Камино:Пътят на завръщането” Тихомир Иванов е архетипният пътуващ герой. Той изминава стотици километри не само по маршрута към Сантяго де Компостела, но и по маршрутите на собствената си душа, за да открия в нея неподозирани истини, много нови въпроси и разклонения и отбивки, които го канят на ново пътешествие към следващи нива на познанието.

Структурата на книгата използва описания от Джоузеф Кембъл  в неговото изследване „Героят с хиляда лица” мотив за „мономита” – пътуването на героя от митовете, който напуска комфорта на познатия свят, за да се сблъска с неизвестни до този момент опасности и препятствия, да преживее катарзис и след това да се завърне с ново познание, обогатен и далеч по-силен. На базата на това архетипно пътуване, познато ни още от Библията и Одисеята, в „Камино: Пътят на завръщането” Тихомир Иванов изгражда един роман, в който се сблъскват тези и теории за смисъла на живота, за материята и метафизиката, за късмета, случайността и липсата на случайност, за интимната връзка между човек и Вселена, за относителността на реалността и значението на гледната точка и нагласата, а също и за огромното влияние, което семейството и особено майката, оказва върху развитието на човешката психика.

В същото време авторът описва подробно и отделните етапи от Камино де Компостела – най-популярният поклоннически маршрут в света, както и различните герои и характери, които един турист би могъл да срещне там. Книгата би могла да е полезна дори само като наръчник за пътешественика и туристически гид по пътя на Свети Яков, защото описва предизвикателствата и трудностите, пред които са изправени всички туристи, условията в местата за нощуване, различните разклонения на маршрута, както и още много информация.

В книгата се сблъскват двама герои – пътуващият Син, и разказвачът. Двамата са едновременно близки и много различни, защото представляват различна гледна точка към живота – тази на неопитния, борещ се със себе си и откриващ границите на реалността млад човек, и тази на вече извървелият пътя, открил нови истини и завърнал се мъдрец, който наблюдава и коментира своето лутащо се минало Аз. Разказът прескача между мислите на тези двама герои и сблъсква техните тези и техните емоции, като по този начин сблъсква бъдеще и минало и среща героя от началото на пътя с този от края на пътя, за да затвори кръга на архетипното митично пътуване.

Душата крие тайни, които точно това пътуване може да разкрие. Пътят е дълъг и тежък, но в края му се крие огромно съкровище.  Но той би бил безмислен, ако човек върви само с краката си и оставя душата да си почива.

Тази книга е едно пътешествие на душата – едно пътуване, което трансформира материята в смисъл,  а смисъла – в щастие и покой. Героят в книгата извървява този път и среща други, които успяват също като него. Накрая обаче открива, че това е само първата стъпка от един много по-дълъг път, който не се ограничава само до поклонническите маршрути в северна Испания. Това е път, който всеки човек – независимо дали е поклонник, или не и независимо дали го иска, или не – върви цял живот – а човечеството – през цялата си история. Краят му се вижда само с прочистено съзнание, защото иначе облаците на съмнението закриват хоризонта. Но съкровищата са там – където човек трябва да се върне, за да бъде отново цял.

„Камино: Пътят на завръщането” успешно съчетава жанровете на пътеписа и романа, като ги обогатява с елементи от така наречената духовна литература – литературата, базирана на съвременните ню ейдж теории, вдъхновени от психологията и източната философия и религия. Това обаче не е книга с инструкции за това как да се живее. Не е езотерика и психоанализа. Това е едно лично преживяване и всяка случка в него идва от опита на автора. Книгата дава някои отговори, но също така задава въпроси, на които всеки читател може да си отговори сам – ако посмее да поеме по свое собствено пътешествие към истината.

Именно за това призовава и авторът на книгата – за повече задаване на въпроси, за повече търсене, за повече мислене и за това всеки човек да разширява границите на собствената си реалност, които – като почти всяко нещо на света, са относителни, разтегливи и отвъд тях се крият тайни и съкровища, за които си струва да се потруди човек.

Димитър Николов, редактор

За автора

Тихомир Иванов е роден през 1985 година в Чирпан. Има бакалавърска степен по телевизионна журналистика от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен „продуцент в екранните изкуства“ от НАТФИЗ.

Работил е като репортер, актьор, сценарист, асистент-режисьор, стейджмениджър и главен организатор в различни телевизионни предавания. Участвал е в реализирането на множество световни формати, сред които „Това го знае всяко хлапе“, „Биг Брадър“, „Денсинг старс“ и т.н.

Работата във водеща национална телевизия му позволява да се докосне до редица големи имена в бранша и да се сблъска със специфичните механизми на медийния пазар, в който, както бързо установява, няма място за духовни пориви и свобода на творчеството. Натрупаният опит му донася огромно разочарование и той решава да поеме по друг професионален път.

Неблагоприятната семейна среда, в която израства, го стимулира още от малък да търси отговорите на важни житейски въпроси. Като участник, а по-късно и като асистент на водещия в множество издания на семинар за личностно развитие към фондация „Същност“, Тихомир има възможността да наблюдава и да работи в реална среда над собствените си и чужди его-модели. Същевременно трупа опит в изпълнението на редица международни проекти в чужбина, посветени на работа с деца, хора с увреждания и опазване на европейското културно наследство.

Придобитото знание го подтиква да продължи пътуването към себе си и в търсене на истините за своята личност, за ролята на миналото си и на всички фактори, моделиращи живота му, той се озовава на Камино де Сантяго.

Към момента на излизането на книгата му „Камино: Пътят на завръщането“ Тихомир Иванов учи психология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Вижте трейлър към книгата:

Сподели в: