Как се проектира перфектният хол

Ако допреди години дневната беше само мястото, в което се канят гости, държи се винаги в перфектен ред и всичко е по конец, днес времената са други. Холът вече е място за събирания, срещи, за семейни вечери и игри с приятели. Холът е стаята за игра, за почивка, киносалон или дори и за лека дрямка. И именно това е мястото, което събира, обединява, превръща се във фокус на дома. И в това се крие на красотата на всекидневната. Защото е мястото, където сега правим всичко. И преди човек да се втурне да купува мебели онлайн или да обикаля шоу румове, е по – добре да разбере, кои са стъпките как да се обзаведе перфектния хол.

  1. Планиране, планиране, планиране

Първото нещо, което всеки трябва да направи е да помисли за какво ще се използва активно стаята. Ако е за почивка, акцентът трябва да е за дивана, ако е за гледане на телевизия, фокусът трябва да е телевизора. В случай, че това ще бъде място за игри, собственикът е добре да обърне внимание на удобната маса.

Когато се разработва план за оформление и обзавеждане, трябва да се отчете начина на живот на собствениците на жилището. Въпросът не е да се обзаведе една красива стая, която да е неудобна за ползване, а да се създаде комфортно жилище, в което да има уют и удобство.

  1. Диванът трябва да е инвестиция

Без значение какво точно ще бъде предназначението на стаята, главният герой трябва да е диванът. Това е мебел, която трябва да се инвестиция, да бъде качествен и да издържи на изпитанията на времето.

Разбира се, едно от нещата, на които трябва да се съобрази е начинът на живот на семейството. Например, бял кожен диван не е най-доброто решение за семейство с малки деца и домашни любимци.

Добре е да се обърне внимание на плат, механизми, дали може да се разгъва, дали има или няма ракла за съхранение. Каква да бъде формата, с колко места да бъде.

  1. Осветлението е от значение

Когато се планира оформлението на мебелите в стаята, трябва да се погледнат и прозорците. Разбира се, приоритет има естествената светлина, но когато става въпрос за изкуственото осветление, тук не трябва изборът да бъде само едно тяло. Освен висящи тела, е добре да се включат подови лампи, спотове по стените или насочено осветление.

  1. Уют и разделение на стаята с килими

Килимът не е просто подова настилка. Той внася уют, дава топлина и шумоизолира. Той може да бъде акцентен цвят, да отвори пространството и дори да определи някаква зона. Например в голяма стая, килимът може да отдели мястото за почивка от това за детски игри. Или да бъде разделител на кът за работа от този за релакс и почивка.

Ако има възможност за голям, той трябва да е с правилния размер, за да не изглежда като кръпка на стаята.

Той трябва да се съобрази и с цялостната схема на помещението, защото тук има много други елементи, които влизат в играта – цветът, текстурата и шарката на килима да балансират с цялата стая.

  1. Акцент с холни маси

Холните маси могат да се превърнат във фокусна точка, а окото да е привлечено от  формата им, от цвета или от декорацията им.

Холните маси изпълняват не само декоративни, но и функционални нужди, тъй като в един хол винаги има нужда от място, където да се постави чашата за кафе, например.

  1. Наслояване различни текстури

И не на последно по значение място, за да се направи стаята привлекателна, е важно да се използват текстури и различни материали, като дърво, метал, вълна, коприна и стъкло. Според експерти материалите, които се използват, е добре да се усещат добре и на допир.

Сподели в: