Как да отключите спалнята или банята

Как да отключите вратата на банята или да отключите вратата на спалнята, когато някой случайно я е заключил или пък ви е заключил вас вътре? Как можете да отключите ключалките, които най-често се монтират в интериорните врати, съветва ключар от Пловдив, част от екипа професионални ключари във Ferismith.bg. Целта на отключването е да успеете да завъртите оста, като използвате малка отвертка, дебел кламер или метална закачалка за дрехи. Можете да повлияете на ключалката дори с помощта на тънко парче пластмаса. Нека да видим по-подробно как се случва това.

Какъв тип брави обикновено са на вратите за банята и спалнята?

Те притежават заключващ механизъм от вътрешната страна на вратата, който завъртате, за да заключите вратата. Нямат обаче отвор от другата страна. Идеята е заключването да става само от вътрешната страна без да може да се манипулира отвън. В повечето домове това е основният избор, когато става въпрос за интериорни врати. Въпреки че не се използва стандартен ключ, има как да ги отворите, така че четете по-долу.

Най-често тези ключалки разполагат със съвсем малка дупка в центъра на външната част на ключалката. Намерите ли този отвор, ще можете да манипулирате оста за завъртане. Възможно е да има капаче, което скрива този отвор, така че разгледайте внимателно.

Какво ще ви е необходимо за отключване?

Потърсете дали покрай вас не се намира дълго и тънко парче метал. Може да е във формата на пръчица, тънък гвоздей или фиба. Когато вкарате парчето метал вътре в дупката и завъртите, бравата ще се отключи и вратата ще се отвори.

Сложната част е да откриете подходящо парче метал или фиба, които да влизат в дупката. Освен това може да изпитате някаква трудност и в това да напъхате най-навътре фибата. Ако тя е прекалено къса, по-добре се обадете на ключар, защото може да няма достатъчно пространство, за да я завъртите и тя да заседне в ключалката, което впоследствие да ви коства смяна на брава.

Много предмети във вашия дом могат да бъдат използвани за отключването на подобна брава. Ако разполагате с отвертка за очила, потърсете я, сигурно ще ви свърши перфектна работа. Тънките метални закачалки за дрехи също могат да ви помогнат в тежка ситуация. Закачалките за кърпи също са подходящи.

Може да ви потрябва и чук или нещо, което е твърдо и можете да удряте с него без да се нараните. Ако нямате под ръка нещо за отключване, буквално можете да си направите. Тоест по-дебелото парче метал може да го изтъните с удари.

Ако имате дебел кламер може и него да използвате. Обикновените кламерчета обаче не са подходящи, защото са твърде тънки и малки. Металът в тях е прекалено малко и ще се усучат преди да успеят да завъртят механизма. Може да пробвате да нагънете някое от кламерчетата и да отключите с него. Отново трябва да начукате добре дебелата част, за да може да стане плоска и да пасне на отвора.

Последният съвет, който можем да ви дадем е да пробвате да избутате езика назад. Това може да го направите с някакво тънко лостче или пластмасата от бутилка вода. Трябва обаче първо да отрежете върха на бутилката и след това да я срежете по дължина, за да може да я използвате като лист.

За заключение

Никак не е приятно да се заключите в собствения си дом, но не се отчайвайте. Изпробвайте горните методи и ако не успеете се обадете на ключар. Повечето от тях работят денонощно и ще дойдат да ви освободят за нула време. Ако подозирате, че може да навредите на ключалката и не искате да експериментирате, направо потърсете специалист. Те разполагат с най-разнообразни инструменти и ще отключат всяка една врата.

 

Сподели в: