Как да запазим котешката тоалетна чиста за по-дълго

 

 

Случвало ли ви се е да купите чисто нов пакет котешка тоалетна и в рамките на седмица да трябва да го смените, заради миризмите. Котешката тоалетна би трябвало да издържи поне месец ако се грижите за правилното почистване след използване. Има няколко трика за запазване на котешката тоалетна за по-дълго време, които ще ви спестят пари и време, и с които ще ви запознаем в тази статия:

 

Не разтърсвайте лопатката

 

Един лесен начин да намалите разходите на котешка тоалетна и да запазите миризмите под контрол, е просто да не разклащате лопатката, докато отстранявате отпадъците от тоалетната. Когато разклащаме лопатката, си мислим, че просто връщаме неизползваната част обратно в кутията, като по този начин спестяваме, но някои от използваните частици също изпадат в кутията. Те вече не са ефективни, не се слепват и не абсорбират миризми. Това означава, че за да не мирише лошо, ще трябва да сменяте много по-често кутията за котешка тоалетна, което води до преразход. Така че, за да удължите живота на тоалетната и да я запазите свежа, не разклащайте лопатката изобщо и изхвърляйте малкото излишък, което остава върху нея. По този начин няма да се налага да сменяте и измивате кутията толкова често, което улеснява живота ви, спестява ви пари и намалява въздействието върху околната среда.

 

Почиствайте тоалетната ежедневно

 

Ежедневното премахване на отпадъците след използване помага да намалите миризмите и разнасянето на котешка тоалетна из цялата къща. Дръжте кутията пълна с чиста тоалетна, защото котките имат много по-силно обоняние от хората и ако едно нещо мирише силно за вас, представете си как мирише за тях. Мръсната котешка тоалетна е една от най-честите причини котките да предпочитат друго място за своите нужди. За съжаление това доста често се оказва нашия килим. Ако искате да избегнете това трябва да почиствате котешката тоалетна след всяко използване или поне веднъж на ден. В зависимост от това колко котки имате, може да се наложи да измивате напълно кутията с мек препарат на всеки няколко седмици и да я заменяте с чисто нова постеля.

 

Сложете поне по една кутия за всяка котка

 

Когато имате повече от една котка вкъщи трябва да имате по една кутия за всяка котка и още една допълнителна, особено ако котките ви са териториални и не позволяват на другите да се доближават до маркираните им територии. Дръжте кутиите в различни части на къщата си, тъй като котките са много чувствителни към миризми и ще отидат само там, където познаят собствения си аромат. По този начин също няма да имате проблеми когато котките ви искат да използват тоалетната по едно и също време. Сами знаете, че не е приятно когато ви се ходи до тоалетна, но тя е заета. Същото е и при котките, като те дори прибягват до физическа саморазправа! За да избегнете тези моменти е добре да им осигурите достатъчно места, където да посрещат нуждите си.

 

Не взимайте затворени кутии за котешка тоалетна

 

Ако можете да помиришете котешката тоалетна, умножете това по 14 и това е силата на същата миризма за котката. Може да ви се стори добра идея да вземете кутии, които се затварят и не позволяват на миризмите да излязат, но това е ужасяващо за вашата котка. Тя усеща миризмите много повече от вас и ако и се налага да стои затворена със всичките тези лоши аромати, то бъдете сигурни, че по-скоро би избягвала тоалетната. Кутията за котешка тоалетна трябва да бъде отворена, леснодостъпна и достатъчно голяма, за да побере вашата котка. Разнообразие от котешка тоалетна и кутии може да намерите в PetNetShop. Недейте да правите грешката да купувате по-малка кутия когато котката е още бебе, тъй като те растат изключително бързо и преди да се осъзнаете, кутията ще и е вече малка.

Сподели в: